Episkop SPC bi upotrijebio oružje protiv učesnika Prajda u Beogradu, vrijeđao i kleo Brnabić

"Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem. Prokleću svakoga ko ovo propovijeda"

20880 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Episkop banatski Nikanor prokleo je premijerku Srbije Anu Brnabić i sve one koji će učestvovati na EuroPrajdu u septembru u Beogradu.

On je kazao i da bi "upotrijebio oružje samo da ga imam" protiv učesnika Parade ponosa.

Nikanor je, prenosi Nova.rs Brnabić nazvao "ćerkom i unukom srpskih koljača", a pozvao je i sveštenstvo i narod da se pobune protiv gej parade, tvrdeći da bi on lično upotrijebio i oružje.

Govor mržnje vladike SPC u kojem je prekršio i zakon – jer je javno diskriminisao pojedince i grupu, a potom i pozvao na nasilje i linč – doživio je osude na društvenim mrežama.

"Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem? Onu koja je dozvolila da brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vjere, niti našeg porijekla, već neprijatelj i ona danas da nam propovjeda da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem. Prokleću svakoga ko ovo propovijeda. I oružje bih upotrijebio da ga imam", rekao je Nikanor.

Programski direktor Prajda Goran Miletić rekao je da izjava sveštenika SPC predstavlja veoma otvoreni govor mržnje prema LGBT zajednici, ali i prema Hrvatima i premijerki Srbije.

"Ključno pitanje je sada da li će se patrijarh distancirati i osuditi ovakvu izjavu budući da je duboko u suprotnosti sa važećim zakonima Srbije, ali i sa hrišćanskim načelima koje propovijeda SPC", rekao je Miletić.

Nova.rs navodi i da je Nikanor u Banatu poznat i kao bankar.

"Blic" je pisao da je svojevremeno sam sebi dodijelio platu od 170 hiljada dinara kao predsjedniku eparhijskog upravnog odbora. Navodno se, prenosi Nova.rs bavi i poslom davanja kredita i zajmova sa kamatom od 5 odsto.

Takođe, Viši sud u Pančevu je 2016. godine donio prvu presudu za mobing u SPC, u slučaju zlostavljanja nekadašnjeg omoljičkog sveštenika Tomislava Živkovića od vladike banatskog Nikanora.

Bonus video: