Poljoprivrednici nastavljaju proteste širom Srbije

Poljoprivrednici zahtjevaju otkupnu cijenu suncokreta od 700 eura po toni, subvencija za đubrivo od 30 odsto, regresirano dizel goriva bez naplate akcija, premiju za mlijeko od 15 dinara po litru, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, moratorijum i zamrzavanje kredita i proglašenje elementarne nepogode zbog velike suše

6104 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Protest nezadovoljnih poljoprivrednika, koji danima blokiraju saobraćajnice u Srbiji nastavio se i 13. avgusta u nekoliko gradova.

Milorad Slankamenac, jedan od osnivača Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su organizatori protesta u Novom Sadu ponudili ratarima da tokom vikenda odu kući i odmore se, a da na blokadama ostanu samo dežurni, ali su oni to odbili.

"Mi smo im predložili da se tokom vikenda organizujemo po principu dežurstva ali su oni to odbili jer ako kažu neće da se povlače i vraćaju dok ne riješe problem zbog koga smo ovdje. To govori koliko su ljudi riješeni da ovog puta istraju u svojim zahtjevima", rekao je Slanklamenac.

Poljoprivrednici zahtjevaju otkupnu cijenu suncokreta od 700 eura po toni, subvencija za đubrivo od 30 odsto, regresirano dizel goriva bez naplate akcija, premiju za mlijeko od 15 dinara po litru, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, moratorijum i zamrzavanje kredita i proglašenje elementarne nepogode zbog velike suše.

Milorad Slankamenac je rekao da od jutros stižu informacije da se ratari okupljaju i u svojim mjestima u Vojvodini.

"Protestima su se priključili, Vršac, Vrbas, Srbobran, Sobor, Titel, Žabalj, Zrenjanin... Podaci o masovnosti protesta potvrđuju riješenost obespravljenih ratara da istraju u svojim zahtjevima. U Vršcu je planirano tridesetak traktora, a jutros ih se pojavilo 70. U Somboru je inicijalno planirano dvadesetak, došlo ih je 60. Iz Kisača u Novi Sad stiže još 10 traktora, iz Vrbasa još dvadesetak", rekao je Slankamenac.

Protestu ratara danas su se pridružili i poljoprivrednici iz sela iz okoline Kragujevca u centralnoj Srbiji, koji su u podne traktorima blokirali ulicu Dr Zorana Đinđića u centru grada u kojoj se nalazi zgrada Gradske skupštine.

U blokadi učestvuje više od 30 traktora, od kojih su neki sa poljoprivrednm mašinama, a organizatori su najavili da će ih tokom dana biti duplo više, kada im se priključe kolege iz Jagodine, Batočine, Lapova, Knića i dio kolega iz Rače.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Babić, poljoprivrednik iz Desimirovca rekao je za RSE da je njihov skup tužna slika domaće poljoprivrede i realna slika stanja u kome se nalazi.

"Umjesto da poljoprivrednici na njivama sakupljaju ono malo letine što je preostalo od suše, oni moraju da protestuju na ulicama i gradovima širom Srbije ne bi li se nekako izborili za cijene koje će bar pokriti troškove proizvodnje", rekao je Babić.

On je rekao da su zahtjevi poljoprivrednika iz Kragujevca identični onima koje je Inicijativa za opstanak poljoprivrede Srbije, čiji je on jedan od osnivača, već proslijedili Vladi Srbije.

"Pored tih osnovnih zahtjeva mi imamo još nekoliko naših, jer u poljoprivredi Srbije sve problem. Nije u pitanju samo cijena suncokreta. U pitanju su i cijene šljiva, mlijeka, svinja i bikova jer su sve to problemi koji godinama opterećuju naša gazdinstva", rekao je Babić.

Babić je na pitanje koliko će trajati blokada Gradske skupštine i ulice u centru grada odgovorio da će njihovi dalji koraci zavisiti od poteza Vlade, ali "dovoljno dugo", dok se ne ispune svi zahtjevi.

"Protesti će trajati do ispunjenja svih naših zahtjeva", rekao je Babić.

Poljoprivrednici su se 12. avgusta sreli i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, međutim nisu prihvatili ponudu Vlade Srbije.

Protest poljoprivrednika četvrti dan za redom nastavljen je i u opštini Rača, blokadom glavne ulice u kojoj su zgrade Skupštine opštine i drugih državnih institucija.

Jedan od organizatora protesta u Rači u centralnoj Srbiji, Milan Milošević, rekao je za RSE da su dan ranije razgovarali sa predsjednikom opštine Rača, ali da je to "bilo izgubljeno vrijeme".

Bonus video: