Bez dogovora Kurtija i Vučića u Briselu, Borelj najavio nastavak pregovora

Šef evropske diplomatije je podvukao da "međunarodna zajednica ne želi da vidi obnavljanje tenzija u narednom periodu"

7714 pregleda 5 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da Kosovo i Srbija nisu postigli dogovor o pitanju srpskih registarskih tablica i dokumenata tokom nove runde dijaloga koja je održana 18. avgusta u Briselu.

On je, međutim, naveo da su se dvije strane dogovorile da nastave razgovore narednih dana.

"Danas nemamo dogovor, ali to nije kraj priče. Obojica lidera (predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti) su se složila da proces treba da se nastavi i da će razgovori biti nastavljeni u narednim danima", rekao je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu.

On je naveo da "ne odustaje" od traženja rješenja i da još ima vremena do 1. septembra, do kada je kosovska vlada odložila sprovođenje odluke o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promjeni srpskih registarskih oznaka.

Šef evropske diplomatije je podvukao da "međunarodna zajednica ne želi da vidi obnavljanje tenzija u narednom periodu".

"Strane će biti u potpunosti odgovorne za svaku eskalaciju na terenu", rekao je on.

Borelj je rekao i da današnji sastanak nije bio običan sastanak i da je njegova svrha bila "smirivanje situacije na terenu".

"Ovo je sastanak koji se bavi upravljanjem kriznim situacijama. Sazvali smo ga jer se suočavamo sa veoma negativnim dešavanjima na terenu i povećanjem tenzija na severu Kosova", rekao je Borelj.

Dijalog u Briselu uslijedio je tri nedjelje nakon porasta tenzija na sjeveru Kosova, pošto su lokalni Srbi 31. jula podigli barikade kako bi se suprotstavili odlukama Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.

Predsjednik Srbije je napustio zgradu EU bez obraćanja medijima, dok je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković rekao novinarima da će Vučić još izvjesno vrijeme ostati u Briselu i da će se javnosti obratiti u petak, 19. avgusta.

"Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rješenja i zbog toga predsjednik Vučić ostaje još izvjesno vrijeme ovdje u Briselu. Sjutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja", rekao je Petković.

U Briselu su 18. avgusta održane dvije runde dijaloga Vučić-Kurti sa zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom i dva kruga odvojenih bilateralnih sastanaka sa evropskim posrednicima.

Ovo je bio prvi put da su se premijer Kosova i predsjednik Srbije sastali dva puta u istom danu u okviru dijaloga.

U zgradu EU gdje se održava dijalog je poslije prve runde ušao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Podsjetimo, američka strana ne učestvuje dijalogu, ali Sjedinjene Države podržavaju napore EU u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Borelj očekuje fleksibilnost lidera Kosova i Srbije

Uoči prve runde dijaloga i odvojenih sastanaka sa Kurtijem i Vučićem, šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je da je "vrijeme da se krene naprijed ka punoj normalizaciji odnosa" i da očekuje da dvojica lidera budu fleksibilni da dođu do zajedničkog stava.

"Nedavne tenzije na sjeveru Kosova pokazale su još jednom da je vrijeme da se krene naprijed ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da da nađu zajednički jezik", napisao je Borelj uoči susreta.

Vučić je posle susreta sa Boreljom na Instagramu napisao da počinju razgovori o "suštinskim problemima" na Kosovu i da se nada kakvom-takvom rješenju iako, kako je naveo, "u to uopšte ne vjeruje".

Vučić sazvao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova

Predsjednik Srbije je iz Brisela sazvao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova koji će biti održan u nedjelju, 21. avgusta, u Beogradu, prenijeli su beogradski mediji.

Portal N1 prenosi da su na sastanak pozvani predstavnici stranke Srpska lista, gradonačelnici, načelnici okruga i direktori bolnica u srpskim sredinama na Kosovu.

Iz EU je ranije najavljeno da će na zajedničkom sastanku u Briselu fokus biti na daljem putu u dijalogu i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka će biti riječi i o aktuelnim pitanjima, a cilj je spuštanje tenzija između dvije strane, saopšteno je iz EU.

Ovo je prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana, a u Brisel su pozvani nakon porasta tenzija na sjeveru Kosova 31. jula.

Tada su kosovski Srbi postavili barikade u znak nezadovoljstva zbog najave početka implementacije odluke Vlade Kosova o slobodi kretanja, odnosno o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promjeni srpskih registarskih oznaka.

Barikade su uklonjene nakon što je Vlada odložila sprovođenje odluke za 1. septembar.

Grafiti 'Ne brinite! Tu smo! Čekamo!' u Sjevernoj Mitrovici

U danu kada se u Briselu održava dijalog između Kosova i Srbije, u Sjevernoj Mitrovici na Kosovu su 18. avgusta osvanuli grafiti sa porukama "Ne brinite! Tu smo! Čekamo!".

Grafit potpisuje "Sjeverna brigada", uz logo na kojem se vidi i krst s ocilima, što je srpski nacionalni simbol, a nalazi se i na grbu Srbije.

Kosovska policija u Sjevernoj Mitrovici nije imala informacija o grafitima, niti ko stoji iza njih.

Kurti: Moguće odustajanje od dokumenata ako to uradi i Srbija

Kurti i Vučić su se uoči dijaloga, 17. avgusta u Briselu odvojeno sastali sa Miroslavom Lajčakom i izaslanikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

U izjavi za medije nakon sastanaka, Kurti nije isključio mogućnost da Vlada Kosova odustane od izdavanja privremenih dokumenta za srpske državljane ako se toga odrekne i zvanični Beograd.

"Moguće je da 1. septembra nećemo izdavati dokumenta jer će i Srbija odustati od izdavanja dokumenata na graničnim prelazima sa Kosovom. Želimo odnose reciprociteta", izjavio je Kurti.

Dodao je da je na sastanku sa Lajčakom i Eskobarom razgovarano o "elementima okvira za sporazum o normalizaciji odnosa koji treba da se zasniva na međusobnom priznanju, kao i o aktuelnim pitanjima".

RSE

Bonus video: