sastao se sa kurtijem

Vučić iz Brisela: Nadam se da je moguće da nekim čudom postignemo kompromis

Predsjednik Srbije poručio da će "nastaviti da se bori za mir i stabilnost"

6760 pregleda 11 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas učestvovao u dijalogu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predstavnicima Evropske unije u Briselu, kazao je da je dan bio težak i da ne može da kaže da je uspješno završen.

„Težak dan je za nama, bio je težak dan za sve građane Srbije, za cijelu našu zemlju, i ne mogu da kažem da je uspješno završen, ali se uzdržavam od svih drugih komentara, jer se nadam i želim da vjerujem da je moguće da nekim čudom postignemo nekakvo kompromisno rješenje u danima koji su pred nama, i zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost“, kazao je Vučić u videu na Instagramu.

Dodao je da će se u narednih 48 sati obratiti srpskoj javnosti sa svim činjenicama, prenosi N1.

„I prije nego što vam se obratim, samo hoću da vam kažem da se borimo za našu zemlju, da tu borbu nastavljamo i jedva čekam da se vratim u našu Srbiju“, poručio je predsjednik Srbije.

Poslije cjelodnevnih razgovora dvije strane u Briselu, novinarima se jedino obratio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, koji je kazao da danas „nažalost, nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče, dvije strane su se dogovorile da proces mora da se nastavi i razgovor će se nastaviti narednih dana, jer još ima vremena do 1. septembra, ja ne odustajem“.

Navodeći da su najvažnije stvari na dnevnom redu razgovora dvije strane, pod posredovanjem EU bile nedavne tenzije koje se tiču primjene mjera reciprociteta vlade Kosova o registarskim tablicama i ličnim dokumentima koja je odložena za 1. septembar, on je istakao da „međunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije u narednom periodu i ponovio da će strane biti u potpunosti odgovorne za bilo kakvu eskalaciju na terenu“.