'Standard i Purs' predviđa Sjevernoj Makedoniji privredni rast u 2023.

U saopštenju se ističe da je u izvještaju navedeno kako se stabilan izgled kreditnog rejtinga zbog "proaktivnog kreiranja politika Vlade Sjeverne Makedonije za ublažavanje krize koja je nastala kao rezultat rusko-ukrajinskog rata"

3933 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka agencija za kreditni rejting "Standard i Purs" (Standard and Poors) potvrdila je kreditni rejting Sjeverne Makedonije BB minus (BB-) sa stabilnim izgledima, saopštilo je Ministarstvo finansija te zemlje.

U saopštenju se ističe da je u izvještaju navedeno kako se stabilan izgled kreditnog rejtinga zbog "proaktivnog kreiranja politika Vlade Sjeverne Makedonije za ublažavanje krize koja je nastala kao rezultat rusko-ukrajinskog rata".

Ocjenjuje se da je zadržavanje tog kreditnog rejtinga u kontinuitetu, uprkos efektima rusko-ukrajinskog rata, energetske i cjenovne krize, od izuzetnog značaja jer predstavlja pozitivan signal i jasan pokazatelj povjerenja u investitore u politike koje se vode u zemlji.

"Sjeverna Makedonija će prevazići posljedice sukoba u Ukrajini. Očekuje se rast privrede u 2023, nakon prognoziranog usporavanja rasta u 2022, koji je rezultat indirektnih uticaja rusko-ukrajinskog konflikta, prvenstveno izražen kroz veće cijene energije. Inflacija će se smanjivati kako se budu smanjivali cjenovni pritisci", ocijenila je agencija "Standard i Purs".

Ta rejting agencija navodi i da neto priliv stranih direktnih investicija u Sjevernu Makedoniju ostaje visok i da iznosi 100 miliona eura samo u prvom kvartalu ove godine.

Kreditni rejting zemlje, napominje Ministarstvo finansija Sjeverne Makedonije, ukazuje na stepen rizika ulaganja i jedan je od ključnih indikatora koji potencijalni investitori uzimaju u obzir prilikom donošenja svojih odluka.

Sjeverna Makedonija kreditni rejting BB minus sa stabilnim izgledima ima u kontinuitetu od 2013. godine, a posebno je značajno da nije promijenjen uprkos krizama sa kojima se suočavala proteklih godina, prije svega zdravstvenom, a zatim cjenovnom i energetskom, ističe se u saopštenju.

Bonus video: