„Europrajd može da se zabrani samo protivustavno“

Uprkos litijama, proklinjanju i prijetnjama, iz organizacije Europrajda u Beogradu kažu da nema govora o otkazivanju

14873 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uprkos litijama, proklinjanju i prijetnjama, iz organizacije Europrajda u Beogradu kažu da nema govora o otkazivanju ove manifestacije sredinom septembra. Smatraju da otpor društva nije veliki kako se predstavlja.

Glavni grad Srbije se priprema da od 12. do 18. septembra održi prvi EuroPride u Jugoistočnoj Evropi, kao jedan od najznačajnijih događaja za LGBT zajednicu. Velika Parada ponosa zakazana je za 17. septembar.

Kako za DW ističe Goran Miletić, koordinator EuroPride 2022, priprema se oko 130 događaja: tribine, žurke, koncerti, izložbe i pozorišne predstave. Tokom čitave nedjelje očekuje se veliki broj gostiju iz Evrope, očekuje se posjeta petnaestak evropskih parlamentaraca, u Beograd stižu i evropska komesarka za jednakost Helena Dali, komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović, kao i potpredsjednica belgijske vlade.

Čitava manifestacija se održava uz tehničku asistenciju srpske vlade, ali Miletić napominje da ovakve događaje nije jednostavno organizovati, između ostalog i zbog toga „što ovakve stvari nijesu pretjerano popularne u javnosti Srbije“.

Tome ide u prilog i tihi ili otvoreni otpor koji se pojavio već u najavama događaja, jer je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio „da sigurno neće otvoriti EuroPride niti podići zastavu ispred Skupštine grada“.

Pojedine političke partije otvoreno traže otkazivanje manifestacije, a protekle nedjelje održana je i litija za odbranu Srbije, porodice i djece od LGBT populacije. Vladika banatski Nikanor je u besjedi prokleo učesnike Prajda, posebno apostrofirajući premijerku Anu Brnabić, i čak pozivao na upotrebu oružja protiv LGBT zajednice.

Glasna manjina protiv Prajda?

Pravnik Milan Antonijević smatra da je riječ o „glasnoj manjini" koja se protivi Europrajdu i nada se da se država ozbiljno bavi bezbijednošću učesnika manifestacije. „To se već dešava svake godine, osim što je sada povećana pažnja ekstremnih desničara, jer najavljena šetnja ima predznak Euro“, kaže Antonijević za DW.

Goran Miletić ne misli da postoji pretjerani otpor u društvu održavanju Europrajda. „To je više ideja određenih krugova da na tome dobijaju političke poene, ili su to prilično opskurni djelovi društva koji su se mobilisali i kada je bila riječ o vakcinama, ili vjeruju u različite teorije zavjere“, kaže on.

Miletić takođe ne misli da iza otpora Prajdu stoji čitava Srpska pravoslavna crkva (SPC), i ističe „da ne postoji nikakav zvaničan stav SPC, niti za to postoji podrška Patrijarha i svih ostalih u SPC. To je stav pojedinih vladika, i čini mi se da zaboravljamo da su takve situacije postojale i u prošlosti“, napominje naš sagovornik.

Očigledno da je osim pojedinačnih izjava nećemo od Crkve dobiti ni podršku ni ograđivanje od tih nastupa u javnosti, smatra Milan Antonijević.

„To je zaista nešto što ima veze sa slobodama, a da li su pitanju ljudska prava koja se odnose na vjerske zajednice, ili neka manjinska prava, mislim da to nije pitanje kojim bi Crkva trebalo na neki aktivniji način da se bavi“, ocjenjuje naš sagovornik.

Prajd
foto: Shutterstock

Zdravstveni izazov?

Poziv da se Europrajd otkaže uputili su i pojedini ljekari, koji smatraju da je Europrajd „potencijalna epidemiološka bomba“, i ističu da bi „Svjetska zdravstvena organizacija u Srbiji trebalo da se izjasni o rizicima održavanja te manifestacije u Beogradu".

Kancelarija SZO u Beogradu je saopštila da „majmunske boginje najviše ugrožavaju gej populaciju, ali to nije bolest samo gej populacije i seksualni kontakt nije jedini način prenošenja“. Iz ove kancelarije poručuju da „njihova preporuka nije da se otkazuju masovni skupovi, već da se informiše javnost o rizicima zaražavanja“.

Goran Miletić kaže da poštuju „sve preporuke koje postoje, spremni smo da na Europrajdu poštujemo sve epidemiološke mjere, i da ispoštujemo ono što je rekla Svjetska zdravstvena organizacija".

Usamljene izjave političara

Pojedini čelnici Srpske napredne stranke (SNS) apeluju na organizatore da se manifestacija otkaže, ili da ako oni to ne učine da to uradi država.

„Otkazivanja skupa nema, jer smo ga mi već najavili“, izričit je Goran Miletić, „a zabrane skupa ne može biti po zakonu. Jedina mogućnost je protivustavna i protivzakonita zabrana skupa. Protekle četiri zabrane Prajda su proglašene neustavnim pred Ustavnim sudom Srbije“, podsjeća Miletić.

Država radi na bezbijednosti skupa, i mislim da je to ispravan pristup, naglašava Milan Antonijević, i kaže da „usamljene izjave političara nijesu stav čitave srpske vlade, i da ona do sada nije poslala nijednu takvu negativnu poruku“.

Prajd u sijenci Kosova

Kao jedan od argumenata protiv održavanja Europrajda navodi se i problem Kosova, jer prema nekim ocjenama „pitanje Kosova je sada ključno i time bi svi trebalo da se bave, a organizacija Prajda je sporedna tema“.

Prajd je povezan sa pitanjem emancipacije LGBT zajednice, rješavanje problema nasilja i diskriminacije, ističe Goran Miletić, i ne bi ga trebalo povezivati sa bilo kojim drugim političkim pitanjima.

„Potpuno smo na to fokusirani, i ružno je što oni koji se bave politikom zloupotrebljavaju Prajd u svojoj političkoj borbi. To što radimo se tiče samo ljudskih prava, i onoga oko čega smo se nadam se složili da je nepovredivo: sloboda izražavanja, sloboda kretanja, sloboda mišljenja i okupljanja“, zaključuje Miletić.

Bonus video: