Vulin sa Lavrovom: Srbija jedina u Evropi nije dio 'antiruske histerije'

Srpski ministar je rekao da "duboko žali" što je šefu ruske diplomatije "voljom drugih zemalja onemogućena posjeta Beogradu" u junu

8404 pregleda 22 komentar(a)
Vulin i Lavrov, Foto: MUP Srbije
Vulin i Lavrov, Foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u ponedjeljak, 22. avgusta, na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi da je "Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i koja nije postala dio antiruske histerije", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vulin je, kako se pored ostalog navodi, rekao da Srbija koju vodi predsjednik Aleksandar Vučić "ne zaboravlja vjekovno bratstvo" sa Rusijom, i izrazio "veliku zahvalnost" Moskvi "na dosljednom poštovanju suvereniteta i integriteta Srbije".

Lavrov je kazao da će ruska država nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalne cjelovitosti, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Srpski ministar je rekao da je Lavrov "iskreni prijatelj" Srbije i srpskog naroda i dodao da "duboko žali" što je šefu ruske diplomatije "voljom drugih zemalja onemogućena posjeta Beogradu" u junu. Naveo je da su zabranom dolaska Lavrova u zvaničnu posjetu Srbiji "prekršeni i pogaženi svi principi međunarodnog prava", piše u saopštenju.

Vulin je kazao i da Srbija "nikada neće zaboraviti" pomoć Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina, "koji je na poziv predsjednika Vučića 2015. godine spriječio donošenje britanske rezolucije u Ujedinjenim nacijama po kojoj bi Srbi bili proglašeni genocidnim narodom", dodaje se.

Na sastanku Vulina i Lavrova je istaknuto da Srbija i Rusija i u vremenima velikih izazova imaju "izuzetne diplomatske odnose" i uspješnu bilateralnu saradnju, kao što i predsjednici Vučić i Putin imaju "izuzetno dobre lične odnose", navodi se.

Ministar Aleksandar Vulin u Moskvi se sastao i sa generalnim direktorom "Rosteha" Sergejem Čemezovim i generalnim direktorom "Rosoboroneksporta" Aleksandrom Mihejevim, kako bi razgovarali o nastavku saradnje MUP-a i kompanije "Rosteh".

Kako stoji u saopštenju, Vulin je istakao da je “nabavka tehničkih sredstava koje proizvodi "Rosteh" izuzetno značajna za unapređenje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova i još veće efikasnosti srpske policije”.

Naime, “Rosteh” je odbrambeni i tehnološki gigant u državnom vlasništvu, koji obuhvata neke od najpoznatijih ruskih vojnih i tehnoloških proizvođača

Ova kompanija je još od 2015. godine pod sankcijama Ministarstva finansija Sjedinjenih Država i Zapada zbog ruskog zauzimanja poluostrva Krim 2015. godine.

Bonus video: