Eskobar i Lajčak razgovarali sa Vučićem: "Težak i dug sastanak"

Vučić istakao da se nada kompromisu, a Srbima sa sjevera Kosova poručio da će Srbija "uvijek gledati da sačuva mir i stabilnost i da će se boriti za nju"

7289 pregleda 5 komentar(a)
Lajčak i Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Lajčak i Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio težak i dug, nakon razgovora sa njim i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Ambasada SAD u Srbiji je na svom Tviter nalogu objaivla da Eskobar "cijeni posvećenost predsjednika miru i stabilnosti" i da će se razgovori nastaviti dalje.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Eskobar se pridružio sastanku Vučića i Lajčaka na kome su razgovarali o situaciji na sjeveru Kosova.

Lajčak je na svom Tviter nalogu napisao da je imao "tešku, ali odgovornu diskusiju" sa Vučićem u nastojanju da se spriječi eskalacija tenzija na sjeveru Kosova.

"Prenio sam poruke i naglasio da se svi sporazumi iz dijaloga moraju primijeniti, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine. Nastavićemo naše razgovore kasnije večeras", napisao je Lajčak.

Vučić je izjavio da je imao "ne lake" razgovore sa Lajčakom i Eskobarom i da su sastanku prisustvovali i ambasadori EU i SAD Emanuel Žiofre i Kristofer Hil, kao i da će razgovori biti nastavljeni poslije 22 časa.

On je istakao da se nada kompromisu, a Srbima sa sjevera Kosova poručio da će Srbija "uvijek gledati da sačuva mir i stabilnost i da će se boriti za nju".

"Ali nijednog sekunda, budite uvjereni, baš onako kako sam vam obećao, baš onako kako sam vam rekao, nećemo odstupiti od ni naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa, ali prije svega od interesa našeg naroda, vaše bezbjednosti, vaše sigurnosti", kazao je Vučić.

Eskobar i Lajčak juče su se u Prištini sastali sa kosovskim zvaničnicima, a ranije danas imali su sastanak i sa predstavnicima Srpske liste u Sjevernoj Mitrovici, a povod za posjete su odnosi na Kosovu nakon najave Prištine da će od 1. septembra početi da primjenjuje odluku od ličnim dokumentima i registarskim tablicama.

Bonus video: