Kosovo odložilo predaju zahtjeva za članstvo u Unesku

Ministarstvo je ocjenilo i da odlaganja zahtjeva doprinosi jačanju međunarodne pozicije Kosova i daljom saradnjom s partnerima i saveznicima, osiguravaju bezbjednost i promociju mira u regionu
11 komentar(a)
UNESCO sjedište, Foto: Unesco.org
UNESCO sjedište, Foto: Unesco.org
Ažurirano: 04.10.2017. 20:19h

Kosovo je odložilo predaju zahtjeva za članstvo u organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Kosovsko ministarstvo je navelo da članstvo Kosova u regionalnim i svjetskim organizacija, među kojima su i UN i njene agencije ostaju glavni cilj Kosova.

"Pragmatična odluka o odlaganju članstva Kosova u Interpolu i Unesku temelji se na punoj i bliskoj koordinaciji sa SAD i zemljama Kvinte. Ministar spoljnih poslova naglašava da Vlada i Ministarstvo djeluju na koordinisan i odgovoran način način u odbrani nacionalnih interesa Kosova. Sve druge tvrdnje, kojima se stvara negativni narativ u javnosti su neodgovorne i neprofesionalne", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ocjenilo i da odlaganja zahtjeva doprinosi jačanju međunarodne pozicije Kosova i daljom saradnjom s partnerima i saveznicima, osiguravaju bezbjednost i promociju mira u regionu.

U saopštenju se dodaje da je Kosovo do sada postalo član više od 60 regionalnih, evropskih i svjetskih organizacije i da je svako od tih pridruživanja rađeno u tijesnoj koordinaciji sa "strateškim i istorijskim saveznicima Kosova - SAD i Evropskom unijom".

Bonus video: