U Beogradu održan protest protiv miniranja planine 'Starica'

Iz kompanije "Ziđin" ističu da oni posluju po zakonu, te da je prethodno miniranje izvršeno uz saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, a "u interesu građana Majdanpeka, zbog njihove bezbjednosti"

4907 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Printscreen You Tube
Sa protesta, Foto: Printscreen You Tube

Protest "Bitka za Staricu", zbog radova kineske kompanije "Ziđin" na planini Starica kod Majdanpeka, održan je 3. septembra ispred zgrade Predsjedništva u Beogradu.

Okupljeni aktivisti iz Majdanpeka, građani i lideri opozicione stranke Zajedno pozvali su Vladu Srbije da spriječe miniranje planine, odnosno, kako su poručili, "zločina koji Ziđin uz pomoć države Srbije sprovodi nad Staricom".

Učesnici protesta su od Doma Narodne skupštine Pionirskim parkom došli do zgrade Predsjedništva gdje su, blokirajući saobraćaj u dijelu ulice Kralja Milana, uz zviždanje i uzvike "Ne damo Staricu" poslali poruku da neće odustati od zahtjeva da se obustave radovi na toj planini.

Kopredsjednik Zajedno Nebojša Zelenović rekao je agenciji Beta da očekuje da se tema "razaranja" u okolini Majdanpeka dovede na najviši nivo i da će poslanička grupa "Moramo - Zajedno" otvoriti tu temu u skupštini.

"Nemamo mi ništa protiv rudarenja, mi imamo veliki problem sa tim što se ovdje ne poštuju zakoni. Ne poštuju se zakoni koji se tiču imovine, ne poštuju se zakoni koji se tiču rudarenja", rekao je Zelenović.

Na planini "Starica" koja se nalazi između rudnika i grada Majdanpek na istoku Srbije, aktivisti pokreta "Ne damo Staricu" postavili su kamp u kojem se svakodnevno smjenjuju građani kako bi spriječili rušenje planine.

Evropska zelena partija je u julu predala zahtjeve Republičkoj građevinskoj inspekciji i inspekciji za zaštitu životne sredine da utvrde da li su radovi kineske kompanije "Ziđin" na planini Starica kod Majdanpeka u skladu sa zakonom.

Nakon što do 27. jula nijesu dobili odgovor, zatražili su od Vlade Srbije na uvid ugovor sa Ziđinom. Kako je tada navela potpredsjednica te partije Snežana Nedeljković, ugovor o strateškom partnerstvu sa tom kompanijom trenutno se vidi samo u djelovima.

Takođe su predali izvještaj Evropskom parlamentu u kojem su pisali o situaciji u vezi sa eksploatacijom u rudniku Majdanpek i sa zaštitom životne sredine.

Iz kompanije "Ziđin" ističu da oni posluju po zakonu, te da je prethodno miniranje na planici Starica izvršeno uz saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, a "u interesu građana Majdanpeka, zbog njihove bezbjednosti".

Kineska kompanija "Ziđin Majning Grup" (Zijin Mining Group) učestvuje u istraživanju i ekloploataciji rude bakra, zlata i drugih minerala u Srbiji.

Krajem 2018. godine, kompanija je preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru. Vlada Srbije je sa tom kompanijom potpisala ugovor o strateškom partnerstvu.

Kineska kompanija "Ziđin" otvorila je u oktobru 2021. u okolini Bora rudnik bakra i zlata "Čukaru Peki", a vrijednost te investicije je 474 miliona dolara.

Dvadeset šest članova Evropskog parlamenta upozorilo je 2021. u pismu evropskom komesaru za susjedstvo i pregovore o proširenju Oliveru Varheljiju (Varhelyi) na "sve veći kineski uticaj u Srbiji i predstojeću štetu po životnu sredinu koja je nastala uslijed nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji".

Evroparlamentarci su u pismu naveli da pojedine investicije i njihov uticaj simbolizuju sve veći uticaj Kine u Srbiji. Kineskim investicionim projektima, kako piše, nedostaje transparentnost i održivost, a pored štete po životnu sredinu imaju i korozivan efekat na upravljanje.

Bonus video: