Orbanu najviši orden Srpske pravoslavne crkve

Patrijarh Porfirije je ocijenio da su "zahvaljujući trudu" premijera Mađarske i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odnosi dva naroda "danas vjerovatno najbolji u posljednjih nekoliko stoljeća"

9469 pregleda 21 komentar(a)
Orban i patrijarh SPC Porfirije, Foto: SPC
Orban i patrijarh SPC Porfirije, Foto: SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije uručio je danas mađarskom premijeru Viktoru Orbanu orden Svetog Save prvog stepena, najviše odlikovanje SPC, u "znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti, podrške Eparhiji budimskoj SPC i izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva dva naroda".

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh je na svečanosti u Vladi Mađarske u Budimpešti ocijenio da su "zahvaljujući trudu" premijera Mađarske i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odnosi dva naroda "danas vjerovatno najbolji u posljednjih nekoliko stoljeća".

"Danas Vas odlikujemo najvišim odličjem, ordenom koji nosi ime Svetog Save, prvog predstojatelja autokefalne SPC, za Vaše ključne zasluge u odnosima naša dva naroda, ali i za štedru i nesebičnu podršku koju na različite načine Mađarska pruža Srpskoj pravoslavnoj eparhiji budimskoj i srpskim prosvetnim i kulturnim ustanovama u Mađarskoj", naveo je Porfirije.

Ocijenio je da se u savremenom svijetu, "suočenom sa talasima novih sistema vrijednosti koji se ne rijetko agresivno globalno nameću s ciljem da uruše svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak", mađarski premijer zalaže za "hrišćanski sistem vrijednosti koji izvire iz Jevanđelja".

"To su vrijednosti koje su sazdale kako mađarski, tako i srpski narod, vrijednosti koje su sazdale Evropu kakvu smo do juče poznavali, u kakvoj smo do juče živjeli. Po tome smo mi isti, među nama nema razlike", naveo je patrijarh.

On je Orbanu uručio i faksimil Miroslavljevog jevanđelja, najstarije sačuvane srpske rukopisne knjige iz 12. stoljeća.

Navodeći da je u toku "bitka za dušu Evrope", mađarski premijer ocijenio je da tu bitku "ne možemo dobiti bez pravoslavne braće".

"Mi smo ljudi mira, želimo mir, ali se nažalost nalazimo usred jednog rata, a to je, kao što ste i sami rekli, bitka za dušu Evrope. Mi nemamo izbora u našim životima, u životima naše djece i naših unuka i treba da prihvatimo ono što nam je Bog odredio. Lično sam ubijeđen da tu bitku ne možemo da dobijemo bez jedinstva hrišćana, bez naše pravoslavne braće", naveo je Orban.

Dodao je da će "do kraja života" biti ponosan na odlikovanje SPC.

"Prvo, jer sam to odlikovanje dobio od brata hrišćanina. Drugi razlog, jer sam odlikovanje dobio od jednog pravoslavnog brata, a treći razlog je što sam odlikovanje dobio od jednog Srbina. Sva tri razloga su veoma važni za mene", naveo je mađarski premijer.