Porfirije: Otkazivanje Evroprajda nužno i opravdano

"Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo", rekao je srpski patrijarh

7415 pregleda 26 komentar(a)
Porfirije, Foto: Savo Prelević
Porfirije, Foto: Savo Prelević

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u specijalnoj izjavi da je otkazivanje Evroprajda u Beogradu ispravna odluka. Rekao je da crkva poštuje slobodu svakog ljudskog bića i da je zato protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga.

Porfirije tvrdi da je ne samo u Srbiji, već svuda gdje živi srpski narod, velike polemike, podjele, kontroverze i sukobe donijela najava da će u Beogradu biti održan Evroprajd.

"Ova tema je nama vještački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrijednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vjera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi neposredno posvjedočili predstavnici tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim", rekao je Porfirije, kako prenosi RTS.

Naveo je i da je "u dušu nas pravoslavnih hrišćana usađeno učenje crkve izraženo već na početnim stranama Biblije, gdje je zapisano da je Bog stvorio čovjeka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja svijeta do danas i do kraja svijeta i vijeka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom djecom".

"U potpunosti razumijemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vjekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osjetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrijednosti kojima je vjekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice", rekao je on.

Iz ovih razloga su, kako kaže, više puta u neposrednom razgovoru sa najvišim predstavnicima države iznijeli razloge zbog kojih smatraju da je nužno i opravdano otkazivanje Evroprajda.

"U isto vrijeme podsjećam da crkva Hristova poštuje bogomdarovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne liječi i ne pobjeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava", dodao je Porfirije.

"Molimo se Hristu Gospodu da nas molitvama Svetog Save srpskog u vrijeme kada su pred našom otadžbinom i narodom različita iskušenja i problemi, liši ovog, štetno i bespotrebno nam nametnutog", zaključuje srpski patrijarh.

Bonus video: