Albanija prekinula diplomatske odnose sa Iranom

Iranska ambasada u Tirani primila je zvanično obavještenje u kojem se zahtijeva da svo njeno diplomatsko, tehničko, administrativno i bezbjednosno osoblje napusti teritoriju Albanije u roku od 24 sata

7552 pregleda 6 komentar(a)
Albanski premijer Edi Rama, Foto: Boris Pejović
Albanski premijer Edi Rama, Foto: Boris Pejović

Albanija je danas prekinula diplomatske odnose sa Iranom optuženim za masovne sajber napade na tu zemlju, izjavio je danas albanski premijer Edi Rama.

"Savjet ministara je odlučio da odmah prekine diplomatske odnose sa Islamskom Republikom Iran", rekao je Rama.

Iranska ambasada u Tirani primila je zvanično obavještenje u kojem se zahtijeva da svo njeno diplomatsko, tehničko, administrativno i bezbjednosno osoblje napusti teritoriju Albanije u roku od 24 sata.

Rama je optužio Iran da stoji iza "teškog sajber napada 15. jula na digitalnu infrastrukturu albanske vlade sa ciljem da je uništi".

"Dubinska istraga nam je pružila nesporan dokaz" da je napad "organizovao i sponzorisao" Teheran, dodaje on.

Albanija je 2013. prihvatila da na svom tlu primi dobrodošlicu, na zahtjev Vašingtona i članica Ujedinjenih nacija, Narodnu mudžahedinsku organizaciju Irana (PMOI). To je pokret u egzilu koji je zabranjen u Iranu i žestoki je protivnik iranskih vlasti.

Skoplje osudilo iranske sajber napade

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije osudilo je danas masovne sajber napade na Vladu Albanije, za koje je optužen Iran.

"Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije najoštrije osuđuje sajber napad od 15. jula 2022. godine koji je na Vladu Albanije izvršila Islamska Republika Iran. Ovakvi destruktivni napadi predstavljaju flagrantno kršenje normi međunarodnog prava, pokušaj podrivanja suvereniteta Albanije, kao i direktnu pretnju bezbjednosti njenih građana i institucija", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Sjeverna Makedonija solidarna sa Vladom Albanije, da podržava mjere preduzete u tom kontekstu i da poziva na odgovornost počinilaca ovakvih malignih destabilizujućih aktivnosti koje ugrožavaju ne samo nacionalnu bezbjednost i bezbjednost Albanije, već imaju i šire regionalne i međunarodne implikacije.

"U cilju zaštite naših interesa, ali i interesa svake pojedinačne zemlje članice NATO i njenih saveznika, ostajemo jedinstveni unutar Alijanse u suočavanju sa svim izazovima koji ugrožavaju međunarodni poredak i bezbjednost", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije.

Bonus video: