Ambasade 22 države traže od Srbije da dozvoli šetnju za Europrajd, desničari se uzdaju u zabranu države

List Danas piše da mu je iz nezvanično iz više izvora rečeneo da ukoliko bude šetnje učesnika Europajda, da će biti litija, ali ne u obliku kakve su bile do sada

14877 pregleda 37 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambasade iz 22 države uputile su zajedničko saopštenju u kojem pozivaju Srbiju da pronađe rješenje koje će omogućiti da se šetnja za Europrajd održi bezbjedno i legalno.

Portal Nova.rs piše da su saopštenje potpisale SAD, Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Japan, Holandija, Norveška, Portugal, Slovenija, Španija, Švajcarska, Ukrajina, Velika Britanija.

Dodaje i da je upućena podrška pripadnicima LGBT zajednice, uz napomenu da je Srbija napravila značajne korake ka jačanju ravnopravnosti LGBT osoba i njihovih prava.

"Održavanje Europrajda u Beogradu je proslava i priznanje tog napretka. Nadamo se da će se prije subote 17. septembra pronaći rješenje koje će omogućiti da se marš Europrajda održi bezbjedno, legalno i mirno", piše u saopštenju.

Dodaju da odbacuju i osuđuju sve akte nasilja, uznemiravanja, stigmatizacije i diskriminacije počinjene nad pojedincima na osnovu njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili polne karakteristike.

"Obavezujemo se da ćemo slušati i podržavati rad lokalnih zaštitnika ljudskih prava, organizacija civilnog društva i lidera zajednice. Nastavićemo da rasvjetljavamo ove i druge nepravde i nastavićemo da se zalažemo da svi, bez obzira ko su i koga vole, budu zaštićeni i uključeni", navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada država.

List Danas piše da mu je iz nezvanično iz više izvora rečeneo da ukoliko bude šetnje učesnika Europajda, da će biti litija, ali ne u obliku kakve su bile do sada.

Niko, međutim, nije želio da potvrdi da li će litije zaista biti organizovane, već se svi pozivaju na odluku MUP-a o zabrani i jedne i druge manifestacije.

Miša Vacić, predsjednik Srpske desnice, kaže da se desničari uzdaju u državu da će da sprovede svoju odluku o zabrani Europajda.

"A što se tiče građana niko nama ne može da zabrani šetnju. Patrijarh je pozvao građane da u subotu ujutro idu na liturgiju u bilo koju crkvu da se pomole protiv ove pošasti. Poslije toga ćemo svi na vojnu paradu", kaže Vacić, a prenosi Danas.

U međuvremenu ponovo se oglasio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin koji je rekao da zabrana održavanja šetnje u organizaciji Euvroprajda 2022 ostaje na snazi.

"Zbog različitih laži, podmetanja i pokušaja da se unizi Republika Srbija, njen pravni sistem i njene institucije, želim da saopštim građanima Srbije da niko, a najmanje Ministarstvo unutrašnjih poslova, nije popustio pod pritiscima velikih sila Zapada. Zabrana održavanja šetnje u organizaciji Europrajda 2022, kako je već saopšteno, ostaje na snazi", rekao je Vulin, a prenosi N1.

Bonus video: