Tači: SAD traže sporazum o demarkaciji, Pens obećao učešće u dijalogu sa Beogradom

Prema Tačijevom mišljenju, ovo angažovanje SAD će dati nov značaj, dinamiku i kredibilitet uspješnom zaključenju razgovora
0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.10.2017. 09:30h

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da je potpredsjednik SAD Majk Pens obećao da će se SAD direktno uključiti u dijalog Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

"Došlo je vrijeme za direktno uključivanje SAD u dijalog Kosova i Srbije. Potpredsjednik Pens je potvrdio posvećenost i angažovanost Bijele kuće u ovom značajnom procesu", rekao je Tači za RTK.

Prema Tačijevom mišljenju, ovo angažovanje SAD će dati nov značaj, dinamiku i kredibilitet uspješnom zaključenju razgovora.

On je objasnio da je sa Pensom razgovarao o tri pitanja, od kojih je glavna tema bilo formiranje kosovske vojske koje će se, prema njegovim riječima, desiti ove godine.

Prvo pitanje je, kako je kazao, bilo nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kao finalnoj fazi ovog procesa sa istorijskim sporazumom o normalizaciji i pomirenju uz vodeću ulogu EU.

"Potpredsjednik Pens je još jednom potvrdio američku poziciju da Kosovo kao suverena zemlja ima pravo da formira oružane snage i potvrdio da će te nove snage Kosova biti moderne i multietničke, sa NATO standardima. Sve obaveze i odgovornosti će biti ispunjeni ove godine i oružane snage Kosova će biti stvorene", rekao je Tači.

On je takođe naveo da američka administracija traži od Kosova da riješi pitanje demarkacije sa Crnom Gorom što prije.

Bonus video: