Nova.rs: Europrajd šetnja će se održati, postignut dogovor između Brnabić i predstavnika EU

Iz MUP-a Srbije nekoliko puta su saopštili da Europrajd neće biti održan, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da će se poštovati ta odluka

8895 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon diplomatskih napora u prevogorima između Evropske unije i kabineta predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić postignut je dogovor po kome će Europrajd šetnja u Beogradu biti dozvoljena.

Kako piše portal Nova.rs kompromisno rješenje po kome će Europrajd biti omogućen nastalo je nakon napora Evropske komesarke za ravnopravnost Helene Dali, u ličnom angažovanju prilikom pregovora sa Brnabić.

Helena Dali je trenutno u Beogradu, kao i niz zvaničnika iz Evropske unije, koji su zajedno došli da podrže ovogodišnji Europrajd i ostvarivanje prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji.

Brnabić je danas priredila prijem evropskim zvaničnicima, a tema je bio Europrajd.

Ono što jeste izazvalo čuđenje među diplomatskom zajednicom jeste što u pozivu na prijem nije navedeno povodom čega se organizuje, dodaje Nova.rs.

"Krajnje je neuobičajeno da se povod okupljanja ne saopštava", rekao je za Novu iskusni diplomata jedne od zapadnih zemalja.

On je dodao da je očigledno riječ o tihoj podršci ovogodišnjem Europrajdu, koji je već više puta izražavala i Brnabić, ali i značajan dio njenih ministara, učešćem u nekoliko programa tokom Europrajd nedjelje.

Iz MUP-a Srbije nekoliko puta su saopštili da Europrajd neće biti održan, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da će se poštovati ta odluka.

Bonus video: