Predsjednik Predsjedništva BiH kritikovao neaktivnost UN prema Ukrajini

Osvrćući se na rezoluciju o prekidu vatre, Džaferović je rekao: "Iako ta rezolucija nema moć da zaustavi rat, ona ima moć da zaustavi laži"

4889 pregleda 2 komentar(a)
Džaferović, Foto: REUTERS
Džaferović, Foto: REUTERS

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, osudio je danas neuspjeh Ujedinjenih nacija da spriječe rat u Ukrajini, rekavši u govoru u UN da je taj rat "jezivo ponavljanje" rata u BIH od prije tri decenije.

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Džaferović je kritikovao nesposobnost Savjeta bezbjednosti da usvoji obavezujuću rezoluciju ili izjavu o ratu u Ukrajini.

"Sistem Ujedinjenih nacija nije bio u stanju da spriječi ili zaustavi rat u mojoj zemlji... Nažalost, to se ponovilo", rekao je Džaferović. Savjet bezbjednosti, rekao je on, "očigledno nije u stanju da ispuni svoje obaveze".

Dok je djelovanje Savjeta bezbjednosti ograničeno pravom veta pet država (SAD, Kina, Velika Britanija, Francuska i Rusija), što se odrazilo i na stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, Generalna skupština UN u kojoj nema prava veta, donijela je rezolucije kojima je tražila prekid vatre u Ukrajini i povlačenje ruskih snaga.

Osvrćući se na rezoluciju o prekidu vatre, Džaferović je rekao: "Iako ta rezolucija nema moć da zaustavi rat, ona ima moć da zaustavi laži".

Džaferović je rekao i da u BIH postoje duboke tenzije, ali da je njegova zemlja dovoljno jaka "da istraje" uprkos unutrašnjim kretanjima koja je nazvao "dijelom širokog talasa desničarskog populizma u Evropi".

Ekonomska i energetska kriza, rekao je Džaferović, idu ruku pod ruku s tim populizmom, i upozorio na opasne današnje odjeke nekadašnje nacističke retorike rasne nadmoći koja je dovela do Drugog svjetskog rata i, konačno, do uspostavljanja Ujedinjenih nacija po principu da svi ljudi su jednaki.

"Skoro osam decenija kasnije, možemo čuti glasove koji otvoreno ili implicitno poriču ta fundamentalna načela", upozorio je on i naglasio da je "samo jedan korak od tih ideja do nasilja".

Bonus video: