"osobe koje su pozivale na nasilje da odgovaraju za svoje postupke"

CIVICUS: Srbija dodata na listu za praćenje zbog pokušaja zabrane Europrajd šetnje

"Odluke vlade u posljednjem minutu u vezi sa šetnjom spriječile su LGBTQI+ osobe da u potpunosti ostvare svoje pravo na mirno okupljanje i stvorile okruženje za nastavak govora mržnje i nasilja"

4212 pregleda 0 komentar(a)
Sa Europrajda u Beogradu, Foto: Printscreen YouTube
Sa Europrajda u Beogradu, Foto: Printscreen YouTube

Globalni savez organizacija civilnog društva CIVICUS dodao je danas Srbiju na listu za praćenje zbog "brzog pada građanskih sloboda", poslije pokušaja vlasti da zabrane šetnju u okviru Europrajda.

"Odluke vlade u posljednjem minutu u vezi sa šetnjom spriječile su LGBTQI+ osobe da u potpunosti ostvare svoje pravo na mirno okupljanje i stvorile okruženje za nastavak govora mržnje i nasilja", saopštio je CIVICUS.

Pored ugroženosti prava pripadnika LGBTQI+ zajednice, CIVICUS je ocijenio da su i protesti za zaštitu životne sredine suočeni s ograničenjima, da su ekološki aktivisti izloženi SLAPP tužbama i da su novinari meta napada i zastrašivanja.

Novu listu za praćenje objavio je CIVICUS Monitor, onlajn platforma koja prati najnoviji razvoj u oblasti građanskih sloboda, uključujući slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja, u 197 zemalja i teritorija. Pored Srbije, na listu za praćenje dodate su i su Gvatemala, Gvineja, Šri Lanka i Zimbabve.

U narednim sedmicama i mjesecima, CIVICUS Monitor će pažljivo pratiti dešavanja u tim zemljama u okviru napora da se izvrši veći pritisak na vlade.

Uz podsjećanje da su srpske vlasti prvo zabranile šetnju 17. septembra u Beogradu, da bi nekoliko sati prije događaja promijenile odluku i dozvolile izmijenjenu, kraću šetnju, u saopštenju CIVICUS-a se navodi da su protivnici šetnje gazili duginu zastavu, pokušali da poremete marš i da su napali policiju i novinare.

Takođe, nekoliko LGBTQI+ aktivista je prijavilo da su bili fizički napadnuti nakon događaja, dvojica aktivista su bila povrijeđena, a prema njihovim tvrdnjama policija nije blagovremeno intervenisala.

"Pokušaji vlasti da zabrane Europrajd šetnju dolaze u kontekstu ugroženosti LGBTQI+ prava u Srbiji", navodi se u saopštenju i podsjeća da je na prostorije Prajd info centra u Beogradu od otvaranja prije tri godine bilo 15 napada, a da niko od napadača nije odgovarao.

"Ova zabrana predstavlja nastavak prakse zabranjivanja mirnih okupljanja zbog nasilnih kontraskupova. Vlast je ponovo izdala LGBTQI+ zajednicu, uzimajući u obzir da je Europrajd organizovan u partnerstvu vlasti i civilnog društva od samog početka, a vlasti su povukle svoju podršku u posljednjem trenutku", izjavio je Uroš Jovanović iz organizacije Građanske inicijative, koja je dio CIVICUS-a.

Jovanović je rekao da sve osobe koje su pozivale na nasilje ili su ga činile, prije i tokom Europrajda, treba da odgovaraju za svoje postupke i da će to biti prvi korak za vlasti da pokažu da su u potpunosti posvećene zaštiti slobode mirnog okupljanja i borbi protiv diskriminacije LGBTQI+ zajednice.

U saopštenju CIVICUS-a se takođe izražava zabrinutost u vezi sa ograničenjima protesta za zaštitu životne sredine i napadima na učesnike protesta na planini Starica u avgustu.

Dodaje se da se aktivisti za zaštitu životne sredine suočavaju sa sudskim uznemiravanjem kroz strateške tužbe protiv javnog učešća (SLAPP), koje se podnose s ciljem njihovog ućutkivanja i zastrašivanja.

"Ovi zabrinjavajuća dešavanja se odvijaju u kontekstu reizbora predsednika Aleksandra Vučića u aprilu 2022. godine, uporedo sa rastućim pritiskom na civilno društvo i novinare i novinarke, kao i ograničenjima prava mirnog okupljanja", navodi CIVICUS.

Novinari su, dodaje se, takođe meta SLAPP tužbi, zastrašivanja i uznemiravanja.

Istraživačica građanskog prostora za Evropu iz CIVICUS-a Arti Narse izjavila je da je poštovanje građanskih sloboda ključni preduslov u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

"Ukoliko je srpska vlada ozbiljna u vezi sa učlanjenjem u EU, ona mora hitno da se posveti poštovanju građanskih sloboda i da zaustavi sve napade na LGBTQI+ prava, novinare i novinarke, aktiviste za zaštitu životne sredine i civilno društvo. Dodatno, EU mora pažljivo posmatrati razvoj događaja u vezi sa građanskim slobodama u zemlji", kazala je ona.

CIVICUS je 2019. godine smanjio rejting Srbije pa je svrstana u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode i građanski prostor "opstruirani". Ta ocjena se obično daje zemljama u kojima se građanski prostor u velikoj mjeri osporava od strane nosilaca vlasti, koji nameću kombinaciju pravnih i praktičnih ograničenja na puno uživanje osnovnih prava.

CIVICUS je globalni savez više od 10.000 organizacija civilnog društva i aktivista i aktivistkinja, koji su posvećeni jačanju građanske akcije i civilnog društva u celom svijetu.