Stano: EU ima ozbiljna pitanja za Srbiju

Iz Evropske unije podsjećaju da je svim državama koje koje žele da postanu članice jasno stavljeno do znanja da odnose sa Rusijom treba uskladiti sa politikom bloka

12900 pregleda 10 komentar(a)
Lavrov i Selaković nakon sastanka u Moskvi u aprilu 2021, Foto: Rojters
Lavrov i Selaković nakon sastanka u Moskvi u aprilu 2021, Foto: Rojters

Evropska unija je juče osudila odluku Srbije da održava spoljnopolitičke konsultacije sa Rusijom, navodeći da to pokreće pitanja u trenutku kada je Brisel jasno poručio državama koje žele da uđu u blok da ne održavaju uobičajene odnose sa Moskvom.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i srpski ministar inostranih poslova Nikola Selaković potpisali su u petak na margini Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku dokument nazvan Plan konsultacija.

Selaković je kazao da plan predviđa konsultacije o bilateralnim i multilateralnim aktvnostima, mada ne sadrži ništa o bezbjednosnim politikama. Srpsko opozicione partije su oštro kritikovale dokument, prenosi Rojters.

U razgovoru sa novinarima juče u Briselu, portparol Evropske komisije Peter Stano je istakao da je rusko-srpski dokument o konsultacijama potpisan svega nekoliko dana nakon što je Moskva najavila mobilizaciju za rat u Ukrajini i pokrenula referendume kako bi pripojila teritorije koje je zauzela u toj zemlji.

Sporazum između Srbije i Rusije je “veoma jasan znak o njihovim namjerama da osnaže veze”, kazao je Stano. “A to pokreće ozbiljna pitanja”.

”EU je jasno predočila državama koje žele da uđu u blok da odnosi sa Rusijom u sadašnjim okolnostima ne mogu biti uobičajeni, kazao je on. Srbija je proglasila pristup EU za strateški prioritet, što znači “usklađivanje sa evropskim politikama, uključujući i spoljnopolitičke teme”, dodao je on.

”Ovo ozbiljno shvatamo i pratimo”, kazao je on.

U saopštenju, srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je opisao memorandum koji je potpisan sa Rusijom kao “tehnički dokument” i kazao da EU zvaničnici “ne žele da dozvole srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da ima nezavisnu politiku”.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik nazvao je potpisivanje plana “udarom” na proces pristupanja EU na Zapadnom Balkanu.

”Kao veliki pobornik bilo kakvih koraka ka evropskoj [Srbiji], smatram da vijest o planiranim konsultacijama između Srbije [i] Rusije predstavlja veliki udarac procesu pridruživanja Zapadnog Balkana”, napisao je Bilčik na Tviteru.

”Da budemo jasni: [Rusija] se mobiliše da napadne državu kandidata [Ukrajinu], Rusija napada proširenje EU!” dodao je on.

Izvjestiteljka EP za Kosovo, Viola fon Kramon, otišla je još dalje, nazvavši to “ozbiljnim skandalom usred rata”, uz napomenu da Srbija potpisuje “plan o budućoj saradnji sa agresorom”. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pregovore o pridruživanju jer ulazak u EU ne ide preko Moskve”, napisala je ona na Tviteru, a prenosi portal “Euraktiv”.

Mada je Srbija u Ujedinjenim nacijama osudila rusku invaziju na Ukrajinu, Beograd je odbio da se pridruži sankcijama protiv Moskve.

U nedjelju, Selaković je kazao da Srbija neće priznati rezultate referenduma u djelovima istočne Ukrajine koji su pod kontrolom Moskve. “To bi bilo protiv naših nacionalnih interesa”, kazao je on, a prenijela televizija N1.

Nova ambasadorka Njemačke u Srbiji Anke Konrad juče je nakon uručivanja akreditiva Aleksandru Vučiću istakla da Srbija važan partner Njemačke, kao i da očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Vučić je rekao da su regionalna saradnja i očuvanje stabilnosti u regionu spoljnopolitički prioriteti Srbije. On je, kako prenosi Beta, istakao da je Njemačka vodeći privredni partner Srbije zbog čega je njen ključni interes povećanje njemačkih investicija.

Bonus video: