sastali se sa tačijem i ostalima

"Rat OVK je bio pravedan": Bivši predsjednici Albanije u posjeti pritvorenicima u Hagu

Rat kosovskih Albanaca je bio rat za slobodu, nezavisnost, pravdu, za otcjepljenje od vjekovnog srpskog ropstva, a svakako nije bio teroristički", kazao je Alfred Mojsiju

4634 pregleda 4 komentar(a)
Hag, ilustracija, Foto: Shutterstock
Hag, ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši predsjednici Albanije su se danas u pritvorskom centru Specijalnog suda u Hagu sastali s pritvorenicima Hašimom Tačijem, Kadrijem Veselijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem i istakli da je svrha njihove posjete da pokažu podršku "pravednom ratu Oslobodilačke vojske Kosova" i dodali da su bivši lideri OVK "nepravedno pritvoreni".

Na inicijativu i poziv bivšeg predsjednika Kosova, Behđeta Pacolija, u Hag su otputovali predsjednici Albanije Alfred Mojsiju, Redžep Mejdani i Bamir Topi, i bivši premijer Albanije Pandeli Majko.

Po riječima Mojsiua, tužilaštvo "traži nešto što ne postoji pošto OVK nije imala nikakve veze s terorizmom".

"Došli smo da ih upoznamo, s glavnim ciljem da pokažemo da podržavamo rat OVK, rat kosovskih Albanaca je bio rat za slobodu, nezavisnost, pravdu, za otcjepljenje od vjekovnog srpskog ropstva, a svakako nije bio teroristički (rat) dok pokušavaju da ga preokrenu, da argumentuju da je svrha bio terorizam, što uopšte nije tačno", ocijenio je Mojsiu.

Redžep Mejdani je rekao da tužioci i sudije ne mogu da mijenjaju istoriju i pomenuo "srpsku okupaciju Kosova" i "borbu OVK za oslobođenje".

"Naša posjeta bila je i podrška borbi albanskog naroda za slobodu i nezavisnost protiv srpskog ropstva. To je bio i rat koji je podržavala čitava međunarodna zajednica i glavni svjetski lideri, u borbi ne samo za demokratiju, već i u borbi protiv etničkog čišćenja i genocida koju su sprovodile srpska policija, vojska i paravojne trupe", rekao je Mejdani.

"Ovo je posjeta za podršku zatvorenicima, a ne za miješanje u pitanje pravde", rekao je bivši predsjednik Albanije, Topi.

Pandeli Majko, koji je bio premijer Albanije tokom rata na Kosovu, rekao je da se "radi o nacionalnoj drami, a ne samo lična drama onih koji su u pritvoru".

Bivši predsjednik Kosova Pacoli je putem objave na Fejsbuku rekao da je svrha ove posjete bila solidarnost s liderima OVK "koje nevine drže u pritvoru, i da im se pruži podrška u suočavanju sa nepravdom koja im se čini".