Brnabić: Zabrana uvoza ruske nafte je praktično uvođenje sankcija Srbiji

Brnabić je rekla da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sjutra na pres konferenciji "saopštiti neke strateške odluke"

3401 pregleda 5 komentar(a)
Brnabić, Foto: Reuters
Brnabić, Foto: Reuters

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da najava iz Evropske unije da Srbija nije izuzeta iz osmog paketa sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, odnosno da nije izuzeta iz odluke o zabrani uvoza ruske nafte, "praktično znači sankcije prema Srbiji".

Brnabić je za televiziju Prva izjavila da „ako se to desi imaće svakako ozbiljne posledice na našu ekonomiju“, a da je „relativno dobra vijest to što je konačna odluka pomjerena na 1. decembar“.

„Biće još mnogo teških razgovora. (Predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić će sjutra na pres konferenciji saopštiti neke strateške odluke“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je odluka o zabrani uvoza ruske nafte, koju je inicirala Hrvatska, „očigledno otvoreni akt neprijateljstva prema Srbiji i toga da su oni spremni da bilo šta koriste protiv Srbije, tako i energestsku krizu“.

„Mi ćemo morati nešto drugačije da se pozicioniramo“, kazala je Brnabić.

Na pitanje da li Srbija može bez uvoza ruske nafte, Brnabić je odgovorila da „možemo potpuno bez ruske nafte“, ali da bi kupovina iz drugih izvora snabdijevanja bila skuplja.