Borelj: Pridruživanje Srbije EU će biti otežano bez uvođenja sankcija Rusiji

"Ne nalazimo se tamo gdje bismo željeli da budemo u našim odnosima", kazao je šef evropske diplomatije

3570 pregleda 6 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da će proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji biti otežan ako Beograd ne uvede sankcije Rusiji.

Nakon što je danas predstavljen godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije i drugih zemalja na putu ka EU, Borelj je televiziji N1 rekao da "proces pridruživanja Evropskoj uniji zahtijeva usklađivanje sa njenom spoljnom politikom".

"U izvještaju Evropske komisije vidimo da postoji kaskanje Srbije, ali i Turske, po pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom EU. Pad usklađenosti u kombinaciji s bliskim odnosima sa režimom (ruskog predsjednika Vladimira) Putina znači da nemamo izbora nego da preporučimo procjenu pada usklađenosti u okviru poglavlja 31", kazao je Borelj.

On je naveo i da "ne postoji rok" do kada Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i dodao da Srbija "treba da slijedi spoljnu politiku EU".

"Primijetili smo da je nivo usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU u opadanju. Ne nalazimo se tamo gdje bismo željeli da budemo u našim odnosima", rekao je Borelj.

Varhelji: Zabrinjava neusklađenost Srbije sa sankcijama EU, ali nema obustavljanja pregovora

Evropski komesar Oliver Varhelji je danas u Briselu izjavio da je stepen usklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije "razlog za zabrinutost i u Izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije se ukazuje na nazadovanje", ali "usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU nije temelj za pokretanje mehanizma za obustavljanja pregovora o prijemu u članstvo".

Varhelji je to rekao na konferenciji za medije povodom objavljivanja Izvještaja o evropskim reformama partnera na Zapadnom Balkanu, i objasnio da nema osnova da "mehanizmi za obustavljanje pregovora u novoj metodologiji pregovora budu pokrenuti kad je u pitanju usaglašenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU".

"To nisu pravila u metodologiji i okviru pregovora", rekao je komesar za prošrenje EU.

"Ali, to su pitanja na koja naše zemlje članice EU gledaju veoma strogo i to, jasno, ugrožava njihovo vidjenje puta Srbije ka Evropskoj uniji", zaključio je Varhelji.

On je podvukao da vlasti u Beogradu treba da, u skladu sa pregovaračkim okvirom, pojačaju napore za usklađivanje sa spoljnom politikom EU, uključujući deklaracije i sankcije Unije Rusiji.

Varhelji je objasnio da neusklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU može "da utiče na brzinu, što se vidi i po tome što Srbija može da otvori još jedno poglavlje, a do toga nije došlo".

Bonus video: