Varhelji: Preporučili smo kandidatski status za BiH, ali svih 14 prioriteta moraju biti ispunjeni

Govoreći o paketu proširenja EU, Varhelji je kazao da se od lidera u BiH očekuje da što prije sprovedu neophodne reforme, precizno navodeći uslove koje BiH mora prioritetno da ispuni

2651 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji potvrdio je danas da je Evropska komisija preporučila da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, imajući u vidu da je već napravljeno nekoliko koraka.

Govoreći o paketu proširenja Evropske unije, Varhelji je kazao da se od lidera u BiH očekuje da što prije sprovedu neophodne reforme, precizno navodeći uslove koje BiH mora prioritetno da ispuni.

"Davanje statusa zemlje kandidata je ponuda sa evropske strane upućena BiH i narodu BiH. Mi to činimo za narod BiH, ali to stiže uz visoka očekivanja. Politička elita to mora pretvoriti u stvarnost", kazao je evropski komesar za proširenje i susjedstvo.

Po njegovim riječima, poslije izbora koji su održani u BiH, očekuje se brzo formiranje zakonodavnih tijela i vlada na svim nivoima, kako bi se počeli baviti evropskim reformama.

"Komisija je spremna intenzivirati svoju podršku i biti pouzdan partner na tom putu. Komisija nastavlja da prati i izvještava o sprovođenju 14 ključnih prioriteta“, kazao je Varhelji.

Istakao je da se tih 14 prioriteta ne mijenja i da se o njima ne može pregovarati.

"BiH ih mora ispuniti sve, pre nego što bude u mogućnosti da otvori pregovore”, rekao je evropski komesar za proširenje i susjedstvo.

Konačna odluka o kandidatskom statusu BiH trebalo bi da bude donijeta u decembru.

Bonus video: