Svim radnicima po kamion uglja

Uprkos opasnosti od zagađenja kosovska energetska korporacija, po direktivi vlade, donirala desetine hiljada tona lignita zaposlenima kako bi se grijali tokom zime

13241 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik lignita blizu Prištine, Foto: Rojters
Rudnik lignita blizu Prištine, Foto: Rojters

Vlada u Prištini naredila je Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK) da razdijeli desetine hiljada tona uglja svojim zaposlenima kako bi grijali domove dok se ta zemlja priprema za restrikcije tokom zimskih mjeseci.

Oko 3600 zaposlenih KEK-a svaki će dobiti po kamion uglja, oko 10 tona, počev od ove nedjelje.

U avgustu, Kosovo je postalo prva zemlja u Evropi koja je uvela restrikcije zbog nedovoljne domaće proizvodnje struje i oklijevanja vlade da kupi skupu struju na otvorenom tržištu.

rudnik lignita
foto: REUTERS

Rojters prenosi da su se juče u rudniku lignita, koji se nalazi nekoliko kilometara od Prištine, zaposleni KEK-a okupili kako bi provjerili jesu li njihova imena na spiskovima i kada će ugalj biti isporučen dok je buka iz ogromnih mašina za iskopavanje uglja nadjačala njihove glasne žalbe zašto proces traje toliko dugo.

”Ovo je pravedna i pametna odluka jer su radnici umorni od skokova cijena”, kazao je za Rojters Kamil Plana, koji je došao u rudnik kako bi saznao kada će ugalj stići do njegovog doma.

Praksa doniranja uglja postojala je do 2018. kada je obustavljena u cilju suzbijanja zagađenja. Danima je prijestonica Kosova prema podacima važila za najzagađeniji grad na svijetu, podsjeća Rojters.

”Radnici rade u ovoj prašini, iskopavaju ugalj i ne mogu se grijati tim ugljem? Ono što se dešavalo do sada je bilo diskriminatorno”, kazao je za britansku agenciju Nedžad Lumnica šef sindikata KEK-a, pozivajući vladu da nastavi sa ovom politikom i ubuduće.

Oko 90 odsto državne domaće proizvodnje energije potiče iz termolektrana koje su izgrađene 1960-ih, 70-ih i 80-ih godina.

Kosovo je bogato lignitom, mekim ugljem sa malim energetskim sadržajem koji stvara toksično zagađenje prilikom sagorijevanja, navodi Rojters. Prema zvaničnim podacima Kosovo ima pete po veličini rezerve lignita na svijetu u iznosu od 12 do 14 milijardi tona.

Međutim, taj ugalj mora da ostane unutar zemlje budući da se Kosovo obavezalo da će prestati sa upotrebom uglja do 2050.

”Suočićemo se sa ogromnim zagađenjem narednih mjeseci, uglavnom u Prištini koja će biti pokrivena smogom... doniranje uglja nije smjelo da se dogodi”, kazao je aktivista za zaštitu životne sredine Besfort Kosova iz Zelene fondacije Balkana.

Vlada je saopštila da potrošnja energije može dostići i do 1400 MV/h, ali ako sva domaća postrojenja rade kako treba, mogu proizvesti samo 900 MV/h, a ostatak bi trebalo da se uvozi, uglavnom u večernjim satima kada su ljudi kod kuće i koriste svoje grijalice.

Kosovo nema pristup gasu, a građani se za grijanje uglavnom oslanjaju na struju. Vlada je nagovijestila da je sklonija restrikcijama nego trošenju ogromnih količina novca na uvoz skupe struje.

Bonus video: