Danas ustoličenje patrijarha SPC Porfirija u Pećkoj patrijaršiji

Neposredno po izboru, početkom pretprošle godine, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu, kada je primio prava i dužnosti koje mu pripadaju kao poglavaru

6208 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Patrijarh Porfirije danas će, na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice, biti ustoličen u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sjedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Neposredno po izboru, početkom pretprošle godine, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu, kada je primio prava i dužnosti koje mu pripadaju kao poglavaru.

Običaj je da se zatim ustoliči i u Pećkoj Patrijaršiji, ali je to odloženo, kako je navela SPC, zbog tamošnjih epidemioloških mjera.

Prilikom svečanosti na kojoj treba da bude uveden u tron, patrijarh Porfirije će služiti liturgiju sa više vladika.

Priština je zabranila direktoru vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da prisustvuje ustoličenju.

Do ustoličenja dolazi u trenutku kada Beograd ističe da je izložen velikom pritisku sa Zapada da promijeni svoj stav o Kosovu.

Neposredno po izboru, patrijarh Porfirije izjavio je da je "referendum na Kosovu izvršen na Vidovdan, 1389. godine".

Ustoličenju prethodnog poglavara, patrijarha Irineja, u Pećkoj Patrijaršiji prisustvovao je i tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

Pećka Patrijaršija, mada u Raško-prizrenskoj eparhiji, predstavlja manastir pod neposrednom upravom poglavara Srpske crkve.

Na dan ustoličenja obilježava svoju slavu - Pokrov presvete Bogorodice.

Patrijarh Porfirije je 46. srpski patrijarh, a 57. poglavar Srpske crkve, jer su prethodno to bili arhiepiskopi, počevši od prvog arhiepiskopa, Svetog Save.