Jedan od osuđenih u slučaju Štrpci pobjegao iz bolnice

Mitrašinović je sa još šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osuđen u petak na 13 godina zatvora, nakon što su proglašeni odgovornim za otmicu i ubistvo 20 civila nesrpske nacionalnosti na području Višegrada 1993. godine

4035 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlasti Bosne i Hercegovine danas su raspisale potjernicu za bivšim pripadnikom Vojske Republike Srpske Miodragom Mitrašinovićem, osuđenim za ratne zločine, poslije njegovog bjekstva iz bolnice.

Mitrašinović je sa još šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osuđen u petak na 13 godina zatvora, nakon što su proglašeni odgovornim za otmicu i ubistvo 20 civila nesrpske nacionalnosti na području Višegrada 1993. godine.

Uoči izricanja presude u tom slučaju poznatom kao "Štrpci", policija je po nalogu suda pritvorila ostale optužene kako bi ih spriječila da pobjegnu, ali ne i Mitrašinovića koji je bio u bolnici u Foči.

Ljekarima u toj bolnici, gdje se nalazio na dan izricanja presude, Mitrašinović se javio zbog navodnih želudačnih tegoba, navode mediji u BiH.

Kada su pripadnici policije juče pokušali da ga privedu, nisu ga našli ni u bolnici ni na kućnoj adresi u Višegradu.

O njegovom bjekstvu upoznate su sve policijske agencije u BiH i utvrđuje se ko je mogao da mu pomogne.

Poslije sedam godina suđenja, sud je Mitrašinovića i još šest optuženih nepravosnažno osudio za ubistvo 20 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, otetih u Štrpcima 27. februara 1993. godine, iz voza na relaciji od Beograda i Bara.

Bonus video: