Raspisana međunarodna potjernica za osuđenim za ratni zločin u Štrpcima

Sud BiH je od bolnice u Foči tražio službene podatke o tome kada je Mitrašinović primljen na liječenje, po kojoj je osnovi hospitalizovan, odnosno da li je bio operisan, kao i podatke o njegovom otpuštanju s liječenja - vrijeme otpusta i da li je riječ o otpustu po preporuci ljekara ili svojevoljnoj odluci pacijenta

12253 pregleda 5 komentar(a)
Foto: sudbih.gov.ba
Foto: sudbih.gov.ba

Iz Suda Bosne i Hercegovine saopštili su da je raspisana međunarodna potjernica za Miodragom Mitrašinovićem koji je nedavno pobjegao iz bolnice u Foči pošto je 21. oktobra osuđen na 13 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima u Štrpcima 1993. godine.

Iz Suda BiH su naveli da su prije izricanja presude iz Tužilaštva BiH obaviješteni da se Mitrašinović nalazio u fočanskoj bolnici, gdje je hospitalizovan zbog operacije.

Tu informaciju, dodali su, potvrdio je i Mitrašinovićev advokat Miloš Perić, koji je obavijestio Sud da se njegov branjenik nalazi u bolnici u Foči, gdje je tokom dana operisan, nije pokretan i da mu "nije nije poznato koliko će biti zadržan u bolnici".

Iz Suda su istakli da su Mitrašinoviću i ostalima prvostepeno osuđenima u ovom predmetu odredili mjere pritvora poslije izricanja presude, a da su potom donijeli i naredbu koja se odnosila samo na Mitrašinovića.

Po toj naredbi, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera (ZIKS) BiH je trebalo da obezbijedi sprovođenje mjere pritvora Mitrašinoviću u bolnici u Foči gdje se, prema informacijama kojima je Sud tada raspolagao, nalazio na liječenju.

Po završetku liječenja, Mitrašinović je tebalo da bude sproveden u državni zatvor u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.

Državni zatvor u Vojkovićima je, navodi se dalje, obavijestio Sud BiH da se Mitrašinović ne nalazi u bolnici u Foči, jer su iz te bolnice obaviješteni da je istog tog dana otpušten s liječenja.

Potom je izdata naredba Sudskoj policiji da odmah uhapsi Mitrašinovića na adresi prebivališta, na kojoj nije nađen, a izdata je i naredba Graničnoj policiji BiH da zadrži Mitrašinovića, ako pokuša preći granicu.

Sud BiH je od bolnice u Foči tražio službene podatke o tome kada je Mitrašinović primljen na liječenje, po kojoj je osnovi hospitalizovan, odnosno da li je bio operisan, kao i podatke o njegovom otpuštanju s liječenja - vrijeme otpusta i da li je riječ o otpustu po preporuci ljekara ili svojevoljnoj odluci pacijenta.

Iz Suda BiH su naglasli da iz bolnice u Foči do danas nisu dobili te informacije.

Mitrašinović, Obrad i Novak Poluga, Petko Indjić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović su pred Sudom Bosne i Hercegovine 21. oktobra prvostepeno osuđeni na po 13 godina za ratne zločine u Štrpcima 1993. godine. Prvooptuženi Luka Dragičević je oslobođen optužbi.

Bonus video: