Vrata EU su otvorena, iskoristite priliku

Šefica EK je pozvala lidere da se ujedine kako bi pretvorili BiH u zemlju snova mladih

11977 pregleda 4 komentar(a)
Šefica EK na otvaranju tunela Ivan - Foto: Reuters, Foto: Rojters
Šefica EK na otvaranju tunela Ivan - Foto: Reuters, Foto: Rojters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je juče lidere Bosne i Hercegovine da rade zajedno na približavanju zemlje članstvu u Evropskoj uniji.

EK je ovog mjeseca preporučila da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u bloku pod uslovom da osnaži demokratiju i preduzme druge korake, sa fokusom na funkcionalnost državnih institucija i vladavinu prava.

BiH se 2016. godine prijavila za pridruživanje EU, ali nije učinjeno gotovo ništa na polju reformi koje su postavljene kao neophodne za napredak na putu ka bloku.

Fon der Lajen je pozvala lidere da se udruže kako bi BiH, u kojoj skoro tri četvrtine stanovništva podržava članstvo u EU, pretvorili u “zemlju snova mladih”, prenio je Rojters.

”Vrata Evropske unije su otvorena, iskoristite priliku i iskoristite ovaj poziv, sada zavisi od vas”, poručila je političarima i aktivistima civilnog društva tokom posjete Sarajevu, u okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana.

Savjet ministara EU trebalo bi da glasa o statusu kandidata u decembru, iako analitičari sumnjaju da će BiH do tada moći da se pozabavi neophodnim reformama, posebno s obzirom na to da nove vlade još nisu formirane nakon izbora 2. oktobra.

Fon der Lajen je kazala da će BiH dobiti 70 miliona eura iz paketa energetske bezbjednosti EU od 500 miliona eura za zapadni Balkan kao neposrednu podršku ugroženim porodicama i firmama.

Ona je otvorila tunel na panevropskom autoputu čiju izgradnju je EU pomogla grantovima u iznosu od 542 miliona eura.

Bonus video: