Ministarstvo odbrane Srbije: Vojska oborila dron u blizini vojnih objekata u garnizonu Raška

"Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem predsjednika republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, obarati sve bespilotne letjelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata"

21807 pregleda 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2022. 18:22h

Pripadnici Vojske Srbije (VS) oborili su u popodnevnim časovima dron u blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Navodi se da se komercijalni dron kretao iz pravca Kopaonika ka Raški a da je oboren primjenom mjera elektronskog ometanja.

"Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem predsjednika republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, obarati sve bespilotne letjelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata", stoji u saopštenju.

Beogradski Blic je ranije objavio da saznaju da je Vojska Srbije oborila dron iznad kasarne u Raški.

Taj medij je naveo da je prethodno bilo uočeno posmatranje i izviđanje kasarne pa je vojska u skladu sa naređenjem vrhovnog komadanta dejstvovala i oborila dron.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu za podizanje borbene gotovosti nakon što su uočeni dronovi koji su, kako tvrdi, ulazili na teritoriju centralne Srbije sa Kosova.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj demantovao je dan ranije da su bespilotne letjelice za koje su postojali nezvanični medijski izvještaji da su primijećeni nad područjem južne Srbije došli sa teritorije Kosova.

Vučević je za javni servis RTS naveo da je Vučić zbog dronova, a "imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu", podigao borbenu gotovost Vojske Srbije da ne bi dolazilo do administrativnih kašnjenja u lancu komande.

Pojedini mediji u Srbiji prenijeli su nezvanične informacije 1. novembra da su bespilotne letjelice snimale aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbjednosti i dvije kasarne, odnosno da su nadlijetale Merdare i okolinu Raške, na granici sa Kosovom i na jugu Srbije.

Vučević je za RTS izjavio da je Vučić, povodom pojave dronova, "izdao naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan ili stavljen pod našu kontrolu".

On je naveo i da borbeni avioni MIG 29, koje je Srbija aktivirala, nisu podignuti zbog dronova, već da oni "patroliraju našim nebom".

Bonus video: