Plenković: Interes Hrvatske da sve zemlje u našem susjedstvu budu članice EU

"To je dobro za njihovu stabilnost, privrednu i socijalnu situaciju i za sprječavanje nezakonitih migracija"

9246 pregleda 9 komentar(a)
Plenković i Šolc tokom samita u Berlinu, Foto: Reuters
Plenković i Šolc tokom samita u Berlinu, Foto: Reuters

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je interes Hrvatske da sve zemlje u njenom susjedstvu budu članice Evropske unije.

"To je dobro za njihovu stabilnost, privrednu i socijalnu situaciju i za sprječavanje nezakonitih migracija", istakao je Plenković.

On je na samitu zemalja Zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa pohvalio napore Njemačke u oživljavanju Berlinskog procesa, kao i samit čelnika zapadnog Balkana i EU u Berlinu, prenosi N1.

"Sastanak je bio jako dobar. Mislim da je jako dobro da je kancelar Olaf Šolc odlučio da nastavi tu inicijativu koju je kancelarka Angele Merkel započela 2014", rekao je Plenković.

Na samitu zemalja zapadnog Balkana i EU potpisani su sporazumi o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Na sastanku su uz premijera Crne Gore Dritana Abazovića, učestvovali i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i premijeri zemalja EU koje prate Berlinski proces.

Bonus video: