Nova.rs: Procurio predlog Njemačke i Francuske za konačno rješenje statusa Kosova

Nova.rs navodi da su imli uvid u dio dokumenta koji predviđa normalizaciju odnosa dvije strane

11139 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francusko-njemački sporazum, koji je predviđeno konačno rješenje u pregovorima Beograda i Prištine procurio je u javnost, piše portal Nova.rs tvrdeći da su imali uvid u ovaj dokument.

Nova.rs navodi da će verzija do koje su došli biti podložna izmjenama i dopunama tokom pregovora dvije strane.

Nova.rs navodi da su imli uvid u dio dokumenta koji predviđa normalizaciju odnosa dvije strane.

Ovo su članovi dokumenta.

Član 1.

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusjedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Član 2

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Član 3.

U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obje strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rješavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od prijetnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet.

Član 4

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dvije strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njeno ime.

Član 5

Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprinijeti regionalnoj bezbjednosti i saradnji u Evropi.

Član 6

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Član 7

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine. zaštite, iu drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Član 8

Кosovo i Srbija razmjenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

Nova.rs navodi da su detalji u vezi s njemačko-francuskim predlogom za rješavanje kosovskog pitanja, objavljeni su prvi put u albanskim medijima. Tek nekoliko dana kasnije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je vidio ovaj dokument, da je odbio da ga primi, ali da ne zna da li će to uraditi.

"Boli me glava", rekao je Vučić krajem septembra kada su se prvi put pojavili obrisi predloga.

"Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo formalno da priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN. Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i vjerovatno značajnu ekonomsku korist", rekao je Vučić.

O predlogu se izjasnila i predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen koja je rekla da EU podržava njemačko-francuski predlog.

"Evropska komisija podržava njemačko-francuski predlog za rješenje kosovskog pitanja i integrisaće ga u dijalog", rekla je Fon der Lajen, nakon što su lideri Zapadnog Balkana, između ostalih i premijerka Srbije Ana Brnabić i kosovski premijer Aljbin Kurti potpisali tri sporazuma – o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Bonus video: