U Hrvatskoj će se od januara rad nedjeljom plaćati 50 odsto više po satu

Satnica za rad nedjeljom prema konačnom predlogu plaćaće se 50 odsto više u odnosu na redovnu satnicu dok se sada takav rad plaća skuplje minimalno 30 odsto, a prosječno 37 odsto

11844 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatska vlast, poslodavci i sindikati dogovorili su se koliko će ubuduće biti plaćeni radnici nedjeljom.

Hrvatski ministar rada Marin Piletić predstavio je u ponedjeljak socijalnim partnerima zakonodavni okvir uređenja rada nedjeljom kojim se predlaže da se rad nedjeljom od 1. januara iduće godine za sve djelatnosti plaća 50 odsto više u odnosu na redovnu satnicu.

Piletić je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća rekao novinarima da će novim zakonskim rješenjem koje ove nedjelje ide u Vladu Hrvatske biti i limitiran broj nedjelja koje će radnici moći da odrade.

Napomenuo je da se rad u sektoru trgovine vrijednuje Zakonom o trgovini, a za sve ostale djelatnosti Zakonom o radu. Novinarima je odgovorio da Zakon o trgovini u toj zemlji definiše 16 radnih nedjelja godišnje dok Zakon o radu nalaže da jedna nedjelja mjesečno mora da bude neradna, prenosi N1.

Satnica za rad nedjeljom prema konačnom predlogu plaćaće se 50 odsto više u odnosu na redovnu satnicu dok se sada takav rad plaća skuplje minimalno 30 odsto, a prosječno 37 odsto.

Što se ostalih dodataka na platu tiče, prema riječima hrvatskog ministra ostavljena je mogućnost za kolektivno pregovaranje između poslodavca i sindikata.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da su sindikati tražili 100 odstotno povećanje satnice za rad nedjeljom, ali i da ostaje mogućnost pregovora o daljem povećanju.