Šljivovica na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa

Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa na 17. zasjedanju u Maroku

3365 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture Srbije/N1
Foto: Ministarstvo kulture Srbije/N1

Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive - šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, prenosi N1.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture Srbije, odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa na 17. zasjedanju u Rabatu, u Maroku.

Ministarstvo kulture Srbije je 2021. godine nominovalo šljivovicu za Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasljeđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, uz učešće nosilaca nasljeđa, lokalnih zajednica, institucija i nevladinih organizacija, udruženja, a predlagači su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak.

Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj i običajnoj praksi na Uneskovu Reprezentativnu listu, značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasljeđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji „živog nasljeđa“ Srbije, navodi se u saopštenju.

„Nominacija, koja objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, odražava široku rasprostranjenost elementa i na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne vještine i prakse mogu razvijati u savremenom okruženju, čuvajući svoj značaj i u uslovima razvoja modernog društva“, dodali su.

Bonus video: