Lazarević: NATO je 1999. pokušao kopnenu invaziju na SRJ

Lazarević je u vrijeme bombardovanja 1999. bio na čelu Prištinskog korpusa Vojske SR Jugoslavije
721 pregleda 77 komentar(a)
NATO bombardovanje, Foto: BETAPHOTO/Vladimir Gogić
NATO bombardovanje, Foto: BETAPHOTO/Vladimir Gogić
Ažurirano: 10.06.2018. 06:57h

General u penziji Vladimir Lazarević izjavio je da su NATO snage 1999. pokušale kopnenu invaziju na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) koja je zaustavljena, kako kaže, nakon višečasovne borbe, prenosi Tanjug.

Lazarević, koji je osuđen u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu po komandnoj odgovornosti i odslužio kaznu, govorio je za "Politiku" o periodu skoro tromjesečnog bombardovanja SRJ i o dešavanjima na borbenoj liniji u centralnom dijelu Kosova i Metohije.

"Moram da kažem, jer se o tome skoro uopšte nije govorilo i malo se zna, da su pripadnici snaga NATO, osim svakodnevnih vazdušnih napada i bombardovanja teritorije Kosova i Metohije, 9. aprila 1999. godine, mislim da je to bilo na Uskrs, pokušali i kopnenu invaziju na našu zemlju", rekao je Lazarević.

"Odbranili smo se i zaustavili napade nakon višečasovne borbe. Hrabro i viteški suprotstavili smo se brojčano jačem neprijatelju na pojasu od petnaestak kilometara duž srpsko-albanske granice. Odbili smo sve njihove napade i nasrtaje", dodao je on.

Kako kaže, "nikada poslije toga pripadnici NATO nisu pokušali da ponovo krenu kopnenim putem na nas".

Lazarević je u vrijeme bombardovanja 1999. bio na čelu Prištinskog korpusa Vojske SR Jugoslavije.

Osuđen je pred Haškim tribunalom za ratne zločine na Kosovu po komandnoj odgovornosti i odslužio je kaznu.

Ove godine navršilo se 19 godina od početka NATO bombardovanja SRJ. Sirene su se čule 78 dana, a ukupan broj žrtava nikada nije utvrđen. Ipak, procjenuje se da je tokom bombardovanja poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, dok je ukupna materijalna šteta procijenjena na više desetina milijardi dolara.

Bonus video: