Uhapšen ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH

On je osumnjičen za nezakonito trošenje sredstava namijenjenih za reprezentaciju, da je nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju i niz drugih nezakonitosti

6777 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) uhapsili su danas ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

On je osumnjičen za nezakonito trošenje sredstava namijenjenih za reprezentaciju, da je nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju i niz drugih nezakonitosti, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Tužilaštva su naveli da SIPA pretresa kancelarije koje je koristio ministar, mjesta boravka osumnjičenog i drugih objekata.

"Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, povezano sa više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe", potvrđeno je za RSE iz državnog tužilaštva.

Službenici SIPA-e u aprilu su uhapsili Miloša Nikolića, pratioca Lučića i službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, policijske agencije nadležne, između ostalog, za osiguranje takozvanih VIP osoba, ambasada i službenika BiH kojima se odobri policijsko osiguranje.

Nikolić je uhapšen u prodaji deset kilograma droge “spid” i osumnjičen je za organizovani kriminal, proizvodnju i promet opojnih droga, kao i zloupotrebu službenog položaja.

Bonus video: