Vučić: Priština će 15. decembra predati zahtjev za članstvo u EU

Predsjednik Srbije saopštio je da je bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić uhapšen dok je "nosio hljeb" svojoj porodici, jer živi u zgradi u kojoj je sjedište izborne komisije

5666 pregleda 9 komentar(a)
Vučić, Foto: Shutterstock
Vučić, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Priština 15. decembra podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, što je, kako je naglasio, "direktno rušenje" Vašingtonskog sporazuma.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je danas uputio pismo predsjednicima i premijerima pet zemalja Evropske unije koje nijesu priznale nezavisno Kosovo - Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije, jer prijem u EU mogu da traže samo suverene nezavisne države.

On je rekao da Kosovo nije priznalo "više od pola svijeta" i dodao da će šef srpske diplomaije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić uskoro saopštiti koje su sve zemlje do sada povukle priznanje nezavisnog Kosova.

Takođe je rekao da je bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić uhapšen dok je "nosio hljeb" svojoj porodici, jer živi u zgradi u kojoj je sjedište izborne komisije.

Pantić, koji je sa ostalim kolegama Srbima 5. novembra napustio kosovsku policiju, uhapšen je kada se sa suprugom iz Raške vraćao na Kosovo i Metohiju, i priveden je u bazu kosovske policije u blizini prelaza Jarinje.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio je da je Pantić priveden jer je organizovao teroristički napad na prostorije CIK-a na sjeveru Kosova, kada su napadnuti službenici CIK-a i policajci.

Vučić je povodom hapšenja Pantića rekao da je 2022. godina "rekordna" po broju etnički motivisaniih napada.

"Tokom 2021. godine bilo ih je 128, a do 8. decembra 131 više. Kurti i njegova lažna vlada su apsolutni šampion u kreiranju napada i incidenata u kojima su Srbi hapšeni", rekao je Vučić.

On je rekao da Srbiji tek predstoji pravna borba protiv zahtjeva Prištine, a najavio je da očekuje najveće pritiske na Srbiju od 17. decembra, kada bi predstavnici Njemačke, Francuske, Amerike i Brisela trebalo da budu u Beogradu.

Povezani članci

10. Decembar 2022.

Vučić: Tražićemo povratak vojske na Kosovo