Vučić: Izdao sam najvažnija naređenja, ponosan sam na naše vojnike i policajce

Predsjednik Srbije pozvao Srbe i Albance na Kosovu na očuvanje mira i smirivanje situacije

62380 pregleda 37 komentar(a)
Blokade u selu Rudine, Foto: Reuters
Blokade u selu Rudine, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2022. 20:58h

Sjever Kosova je i dalje blokiran, što od strane građana, što od strane policije. Ne može se ni pješke ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak. Srbi sa sjevera Kosova juče su postavili barikade na sjeveru Kosova u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Euleks je potvrdio da je u subotu uveče kod Rudara bačena šok bomba na njihovu izviđačku patrolu, navodeći da nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost te zemlje. Kazao je, između ostalog, da nemaju "nijedan pokazatelj da je bio napad na Euleks" i naglasio da "napadi na Euleks i KFOR ne smiju da se događaju".

19.56 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je izdao "najvažnija naređenja, koje je Savjet prihvatio".

"Mi smo preduzeli odgovarajuće mjere na zaštiti naše otadžbine, u skladu sa tim izdao sam najvažnija naređenja, Savjet za nacionalnu bezbjednost ih je prohvatio i moram da kažem da sam jako ponosan na naše vojnike i policajce“, kazao je on, kako prenosi Nova.rs.

Vučić je naveo da je pred Srbima na Kosovu „teška noć“.

„Ja se nadam i imamo uvjeravanja iz KFOR-a i Evrope da oni neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstranata i nadam se da će tako proći, učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost“, rekao je on.

Kazao je i da nemaju "nijedan pokazatelj da je bio napad na Euleks" i dodao da "napadi na Euleks i KFOR ne smiju da se događaju".

19.53 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da niko iz Beograda nije naredio barikade i dodao da one nisu napravljene jer su nečiji hir, već zato što su vid protesta. Vučić je naveo i da se na tim blokiranim putevima ne kreću Albanci. Pozvao je Srbe i Albance na očuvanje mira i smirivanje situacije na Kosovu, prenosi Nova.rs.

„Danas je za mene najteži dan od kada sam predsjednik Srbije“, rekao je Vućić.

„Analizirali smo sve što se dešava na Kosovu, kao i međunarodni aspekt, situaciju na terenu“, izjavio je Vučić za RTS nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost povodom aktuelne situacije na Kosovu.

„Događa se sve ono što smo najavljvali i juče i prehtodnih dana i nedjelja“, ocijenio je Vučić.

On je rekao da su na samom terenu imali „tešku borbu za opsatanak jednog naroda na svojim ognjištima“.

Sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao Vučić, između ostalih su prisustvovali predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar policije Bratislav Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

19.48 Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok izjavila je da je povratak Vojske Srbije na Kosovo neprihvatiljiv.

„Kosovo je smirilo tenzije odlaganjem lokalnih izbora. Nedavna retorika iz Srbije čini suprotno“, napisala je Berbok na Tviteru.

Poručila je i da su neprihvatljivi napadi na pripadnike misije Euleksa na Kosovu i izrazila podršku dijalogu koji predvodi EU.

19.30 Održana je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Srbiji, a predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić se obraća građanima putem tamošnjeg javnog servisa.

19.10 Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini u zajedničkom saopštenju zatražile su hitno uklanjanje blokada na putevima na sjeveru Kosova i "prestanak zastrašivanja i prijetnji nasiljem".

„Oni koji su podigli ilegalne blokade treba da ih uklone odmah. Očekujemo da se prestane sa prijetnjama nasiljem i sa zastrašivanjem“, navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi N1.

SAD su izrazile zabrinutost zbog sitaucije na sjeveru, navodeći u saopštenju da su kosovske vlasti uhapsile jednu osobu pod sumnjom na nasilan napad na pripadnike službi bezbjednosti i članove izborne komisije, a da se napad koristi kao opravdanje za protivzakonite blokade puteva, prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

Ambasade su izrazile punu podršku Kforu i Euleksu, i osudile kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne službe bezbjednosti.

„Pozivamo sve da pokažu najveću uzdržanost, da preduzmu hitne akcije u smeru deeskalacije i da se susdrže od provokacija. Pozivamo obje strane da rade u okviru dijaloga koji predvodi EU kako bi riješili pitanja od značaja“, navodi se u saopštenju.

17.55 Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova, Donika Gervala, tražila je danas od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozepa Borelja, da, pored osude napada na pripadnike Euleksa, osudi i napade na pripadnike policije u opštinama na sjeveru Kosova i ocijenila da ti dodgađaji podstiču dalje pogoršavanje stanja.

"Svaki život je bitan. Borelj takođe treba da osudi pucnjavu na kosovsku policiju koja je ispunjavala svoju dužnost i štitila sve građane Republike Kosovo od napada kriminalnih grupa. Izjave koje ne osuđuju Vučića zbog njegove otvorene agresije, podstiču dalju eskalaciju", napisala je Gervala na Tviteru.

16.29 Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, regaujući na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da grupe kosovskih Srba moraju odmah da uklone barikade, da barikade na sjeveru Kosova ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj Srba na Kosovu.

"Tu su ne samo zato što su im ugrožena osnovna ljudska prava, već štite i Briselski sporazum koji ste potpisali i čije sprovođenje treba da garantuje EU", napisala je ona na Tviteru.

Prema njenim riječima, barikade su poziv na mir i, takođe, poziv na akciju međunarodne zajednice da počne da radi svoj posao. "Dakle, da, pomozite (Aljbinu) Kurtiju da ukloni barikade i zajedno sa njim ćete ukloniti sve što je ostalo od vašeg autoriteta i kredibiliteta", istakla je ona.

Brnabić je rekla da po svemu sudeći, Kvinta, zajedno sa Boreljom, navodi da barikade na sjeveru Kosova moraju da budu uklonjene jer su nelegalne.

"Zanimljivo, nisu toliko glasni o nezakonitosti hapšenja Srba, na primjer Dejana Pantića, koji je uhapšen juče bez ikakvih dokaza, ili kada kosovska policija krši Briselski sporazum ulaskom u opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, naoružana dugim cevima", napisala je ona.

Brnabić je naglasila da građani na barikadama jasno izražavaju svoj protest i to rade mirno, a da je jedini način da ih čuju, "nažalost, na barikadama".

"Da li ste li ih čuli kada im je u januaru ove godine oduzeto pravo glasa? Ne baš. Da li ste ih čuli prije tri mjeseca kada im je Priština zaplenila imovinu za izgradnju nelegalnih vojnih stanica? Apsolutno ne", napisala je premijerka Srbije.

"Da li ste ih čuli 136 puta kada su različite srpske porodice napadnute samo ove godine (50 odsto više od dolaska Kurtija na vlast u Prištini)? Ne". "Obraćate pažnju samo kada su na barikadama", zaključila je ona.

16.26 Predsjednik Srpske liste, Goran Rakić, saopštio je da će, po informacijama te liste, večeras na sjever Kosova biti upućeni pripadnici kosovskih specijalnih jedinica i pozvao Kfor da to spriječi.

Rakić je u saopštenju optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija da "sprema haos", te istakao da je odgovornost na Kforu i Euleksu da to spriječi, prenijela je Srpska lista.

"Nakon našeg apela za mir, a prema informacijama koje imamo, Kurti je na sjednici sa svojim bezbjednosnim strukturama najavio da će večeras poslati 'do zuba' naoružane ROSU i ostale jedinice na sjever Kosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi 'Oluju' ", rekao je Rakić.

Pozvao je KFOR da "spriječi upad" specijalnih jedinica na sjever Kosova jer je, kako je dodao, njihovo tamošnje prisustvo protivno svim važećim sporazumima.

"Ovo je trenutak kada je odgovornost na Kforuu i Euleksu, da spreči haos koji Kurti sprema", naveo je Rakić.

16.22 Portparolka NATO-a, Oana Lungesku, izjavila je danas da se alijansa pridružuje saveznicima i Evropskoj uniji u oštroj osudi napada napad šok-bombom na izviđačku patrolu Euleksa na Kosovu.

"Svaki takav napad je neprihvatljiv i odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost", napisala je Lungesku na Tviteru.

Ona je napisala da je misija NATO na Kosovu "na izuzetnom oprezu i potpuno sposobna da izvrši svoj mandat".

"Pozivamo sve strane da izbjegavaju provokativne akcije i retoriku i da doprinesu smirenju i stabilnosti", napisala je Lungesku.

16.20 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost za 19 časova, javlja Radio-televizija Srbije.

ks
foto: Reuters

16.16 Povodom toga što je srpsko stanovništvo blokiralo najvažnije saobraćajnice na sjeveru Kosova, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je danas izjavila da svi protesti moraju da budu mirni i demokratski.

"Još jednom, uprkos neodgovornom ponašanju (premijera Kosova Aljbina) Kurtija i ratnohuškačkim politikama, pozivam na smirivanje situacije i još strpljenja. Svi protesti moraju da budu mirni i demokratski. Moramo da zaštitimo ono što je najvažnije za sve: mir. Mir će preovladati, Kurti neće uspjeti", napisala je Brnabić na Tviteru.

Premijerka Srbije je ocijenila da Kurti kao "prijetnju" vidi konstante pozive za mir i stabilnost, otvoren i iskren dijalog i poštovanje i punu implementaciju svih sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

"Srbiji su u interesu mir i stablinost. Srbija poštuje sve postignute sporazume - Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, ali i Rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Povelju Ujedinjenih nacija. To su naše vrijednosti", navela je ona.

Po njenim riječima, Kurtijeve vrijednosti podrazumijevaju to da Briselski i Vašingtonski sporazum ne postoje, da je Rezolucija 1244 vojna prijetnja za Prištinu, a da u ljudska prava i vladavinu prava spadaju "zabrana Srbima da glasaju, oduzimanje imovine i svakodnevna prijetnja brutalnom upotrebom sile".

"Kurti kaže: 'Ne tražimo konflikt, samo dijalog i mir', ali činjenica koju sada svi, čak i njegove najveće pristalice iz EU i SAD vide za šta se zaista zalaže i koje su njegove vrijednosti, a to nisu ni mir, ni stabilnost", ocijenila je Brnabić.

ks
foto: Reuters

16.10 Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da "Srbija ponovo prijeti ratom".

On je novinarima poslije sjednice Savjeta za bezbjednost Kosova rekao da su se saglasili da je potrebno "više budnosti i spremnosti svih institucija".

"Srbija poslije 23 godine od završetka rata ponovo prijeti ratom i povratkom svojih vojnih snaga koje su izvršile genocid na Kosovu“, rekao je Kurti.

Dodao je da zvanični Beograd danas "priča i ponaša se" kao i prije 23 godine i da ga predvodi "ista ekipa", na čelu s bivšim portparolom bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Ocijenio je i da "Srbija ne krije da želi da nastavi rat koji je izgubila", te da, kako je naveo, to "predstavlja stalnu pretnju našoj državi i miru u zemlji".

Kazao je da je "na sjeveru zemlje mir ostao krhak", te dodao da je plan Martija Ahtisarija za Kosovo bio "bolan kompromis kojim je srpska zajednica dobila zagarantovana i proširena prava".

Napomenuo je da se "integracija sjevera nije dogodila ni poslije proglašenja nezavisnosti, ni poslije decenije dijaloga u Briselu".

Kritikovao je bivše vlade Kosova što su pravili sporazume "s kriminalcima poput (Milana) Radoičića i (Zvonka) Veselinovića o formiranju Vlade".

Kazao je i da je njegova vlada zainteresovana za saradnju sa srpskom zajednicom na Kosovu, te da želi da srpska zajednica zauzme funkcije koje joj pripadaju po Ustavu Kosova.

Po riječima Kurtija, Srbija, "kroz kriminalne grupe i koristeći nepostojanje pune vladavine prava na sjeveru", već duže vrijeme "drži i zadržava" Srbe, građane Kosova kao "taoce".

"Mi smo, u partnerstvu sa EU i SAD, tolerisali nekoliko odlaganja sprovođenja naših odluka, ali svako odlaganje podleže određenom roku", rekao je on.

Kazao je da Vlada Kosova nije odustala ni od jedne svoje odluke i da se "nezakonitost neće tolerisati ni u jednom dijelu zemlje".

Pozvao je građane Kosova srpske nacionalnosti da se "distanciraju od kriminalnih grupa".

"Mi smo vlada mira koja će štititi bezbjednost svih građana. Militarizacija Srbije nas je dovela do ovakvog stanja", kazao je on.

Kurti je ocijenio da "ta militarizacija predstavlja prijetnju za cio region" i da je poslije sastanka Savjeta donijeta odluka o većoj budnosti i bezbjednosti.

Bonus video: