Okupljeni se razišli sa prelaza Jarinje

Stotinak građana okupilo se na skup "Zbor na Jarinju", koji je počeo oko 13 časova, a na protestu je došlo i do koškanja sa policijom, koja je upotrijebila i pendreke u nekoliko navrata, ali se situacija ubrzo smirila

16473 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2022. 17:37h

Građani koji su se okupili na punktu Jarinje su se razišli, javio je reporter RTS-a.

Kfor je saopštio da je pojačao prisustvo na administrativnom prelazu Jarinje iz preventivnih bezbjednosnih razloga.

Iz te misije je u odgovoru za prištinsku Kohu rečeno da je pojačanje trupa izvršeno zbog mogućeg prisustva, kako je navedeno, "kriminalnih grupa među demonstrantima"., prenosi RTS.

"Uvijek je neophodno da sve osobe koje učestvuju u protestu izbjegavaju nasilje i mirno izražavaju svoje mišljenje, izbjegavajući bilo kakve nesrazmjerne radnje, agresivni stav i ponašanje koje bi moglo biti pogrešno shvaćeno ili shvaćeno kao provokacija ili nepotrebno nasilje", naveo je Kfor.

Stotinak okupljenih na administrativnom prelazu Jarinje, ranije danas, probilo je prvi kordon srpske policije koji se nalazio na nekoliko stotina metara od prelaza.

Njima se ispred samog prelaza ispriječio novi kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija sa štitovima i šlemovima.

Tu je opet došlo do koškanja sa policijom, koja je upotrijebila i pendreke u nekoliko navrata, ali se situacija ubrzo smirila.

Najmanje jedna osoba privedena je u prostorije administrativnog prelaza.

Na kosovskoj strani prelaza su pojačane snage Međunarodnih mirovnih snaga (KFOR) koje su postavile kordon od teških vozila i žičanu barikadu i, kako prenose mediji sa lica mjesta, niko ne može da pređe ni na Kosovo, ni u Srbiju.

Skup "Zbor na Jarinju", na koji je pozivalo više organizacija, među kojima i Narodna patrola, počeo je oko 13 časova, sa ciljem da se "oslobode nametnute granice i izdajničkih sporazuma".

Ranije danas novinar AP Radul Radovanović javio je su se KFOR trupe rasporedile na Jarinju.

Na zakazani skup koji je počeo oko 13 časova najavljeno je na Srbin Info u petak da se dolazi iz tri pravca – Crne Gore, Republike Srpske i centralne Srbije, najavljeno je na Srbin Info u petak.

N1 je ranije prenio da je među okupljenima bio i lider Ljubav, Vjera, Nada Nemanja Šarović, kao i Damjan Knežević, vođa Narodnih patrola.

Kako je javila reporterka N1, pripadnici Kfora stavili su žicu kako bi onemogućili prelaz.

Srbi na sjeveru Kosova deveti dan protestuju na barikadama, a zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije.

Misija Kfora još nije odgovorila na zahtjev za povratak snaga bezbjednosti na Kosovo, naveo je RTS.

Kfor je saopštio da ima kapacitet da omogući bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244.

Bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću odbijena je žalba na pritvor, a njegovom kolegi Slađanu Trajkoviću sud u Prištini odredio je pritvor do 30 dana.

Pantić je početkom decembra napustio kosovsku policiju zajedno sa ostalim kolegama u znak protesta zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila sa tablicama izdatim u Srbiji.

On je uhapšen 10. decembra na graničnom prelazu Jarinje i određen mu je pritvor od 30 dana zbog sumnje da je učestvovao u napadu na prostorije Opštinske izborne komisije u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Bivši kosovski policajac Slađan Trajković uhapšen je u četvrtak, a osumnjičen je za ratni zločin.

Bonus video: