Traže oslobađanje sunarodnika i povlačenje specijalaca sa sjevera

Uz transparente "Kurti nam prijeti ubistvom, a Evropa ćuti", "Pravda za Dejana, Miljana i Slađana", građani su na protestu u Rudaru razvili i srpsku zastavu dugačku 250 metara

3382 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta u Rdudaru, Foto: Beta/AP
Sa protesta u Rdudaru, Foto: Beta/AP

Hiljade kosovskih Srba protestovalo je danas da podrži zahtjeve da vlada povuče kosovsku policiju da sjevera.

Putevi na sjeveru Kosova, kao i ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, blokirani su već 13 dana nakon što su lokalni Srbi uspostavili barikade zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Na jučerašnjem mirnom protestu u selu Rudare, Srbi su osudili ponašanje prištinskih vlasti i tražili pravdu za sunarodnike za koje su rekli da su nesnovano uhapšeni, prenijela je Beta. Okupljeni su držali transparente "Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci", ambasadore "Rode, nije ti ovo Njemačka, ovo je Srbija!", "Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu?", prenijeli su beogradski mediji. Uz transparente "Kurti nam prijeti ubistvom, a Evropa ćuti", "Pravda za Dejana, Miljana i Slađana", građani su na protestu kod krsta u Rudaru razvili i srpsku zastavu dugačku 250 metara. Srbi su poručili da će ukloniti barikade kada budu oslobođena tri uhapšena Srbina i kada se sa sjevera povuče specijalna kosovska policija.

kosovo
foto: Beta/AP

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je kazao je u govoru da su razlozi i za današnji protest "svakodnevni teror i neosnovana hapšenja Srba od strane Prištine", tajni spiskovi "za odstrel Srba" i "maltretiranje srpskog naroda od strane kosovskih specijalaca". "Da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako želimo i slobodu, i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko!", rekao je Rakić. Predsjednik Opštine Štrpca, Dalibor Jevtić, kazao je da se skupom u Rudaru jasno poručuje da su Srbi jedinstveni u borbi da budu "svoji na svome i da žive u miru". Ocijenio je da je cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija bio jasan od njegovog dolaska na vlast: "Da Srba ni sjeverno ni južno od Ibra nema, ili da ima samo onih koji žele da mu se poklone". Bivši predsjednik Opštine Zvečana, doktor Dragiša Milović, kazao je da Srbe zastrašuju stavovi Prištine da se barikade mogu ukloniti i uz ljudske žrtve. Kazao je da "poruke iz Prištine nisu poruke mira i zajedničkog života, i da ova teška situacija deeskalira", već "stižu poruke u vidu hapšenja, terora". Po njegovim riječima, hapšenje ima samo jednu svrhu: da se zastraše Srbi preostali na Kosovu kako bu ga napustili. Dodao je da Srbi današnjim skupom pokazuju da to neće da urade i da imaju snage da izdrže. Portal KoSSev je naveo da su, sat prije početka mitinga, bile dugačke kolone vozila na putu Mitrovica-Zvečan, gdje je selo Rudare. Na protest se išlo organizovano, a dolazilo se i s centralnog Kosova, piše taj portal. Kako su javili mediji s centralnog Kosova, na putevima ka Mitrovici bilo je primjetno veće prisustvo policije. Usljed velikih gužvi vozila, ka Rudaru su veće grupe građana išle pješice.

Pripadnici KFOR-a blizu prelaza Jarinje
Pripadnici KFOR-a blizu prelaza Jarinjefoto: Beta/AP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podržao je protest Srba kod barikada u selu Rudare jer oni traže "samo ono što pripada svim civilizovanim ljudima u Evropi".

Misija Euleksa saopštila je da je povećala prisustvo svojih snaga na sjeveru Kosova jer smatra da je situacija u tom području nestabilna. "Pažljivo pratimo bezbjednosnu situaciju u sjevernom dijelu Kosova kroz naše pojačano prisustvo na terenu. Pripadnici naše Specijalne jedinice policije iz Poljske i Evropske žandarmerijske jedinice iz te zemlje obavljaju nadzorne patrole, uključujući pješačke patrole u ​​Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: