Priština zabranila patrijarhu Porfiriju da uoči Božića dođe u Pećku patrijaršiju

Uz ocjenu da je to "krajnje diskriminatorska odluka“, patrijarh je pozvao prištinske vlasti da "prestanu sa gaženjem ljudskih prava i vjerskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u pokrajini najmanje 1.500 godina u kontinuitetu

21162 pregleda 63 komentar(a)
Patrijarh Porfirije, Foto: Savo Prelević
Patrijarh Porfirije, Foto: Savo Prelević

Srpska pravoslavna crkva je saopštila da su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu SPC Porfiriju da uoči Božića dođe u Pećku patrijaršiju.

Uz ocjenu da je to "krajnje diskriminatorska odluka“, patrijarh je pozvao prištinske vlasti da "prestanu sa gaženjem ljudskih prava i vjerskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u pokrajini najmanje 1.500 godina u kontinuitetu, na zemlji svojih predaka“.

"Patrijarh Porfirije ne odustaje od namjere da služi božanstvenu službu u Pećkoj patrijaršiji i očekuje da ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage“, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi N1.

Patrijarh je dodao da se "moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima“ i da se "posebno moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gdje vjekovima žive zajedno“.