Srbija: U Pirotu proglašena vanredna situacija, 51 osoba hospitalizvana nakon prevrtanja cisterne i curenja amonijaka

Iz MUP-a Srbije su apelovali na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje

42735 pregleda 10 komentar(a)
Dolazak vatrogasne jedinice, Foto: Printscreen YouTube
Dolazak vatrogasne jedinice, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 25.12.2022. 22:31h

Na dionici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mjesta Sopotski han večeras je došlo do skliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio amonijak, tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije amonijaka u vazduhu.

Kako je javila RTS, 51 osoba je hospitalizvana, a sedam osoba je prebačeno u Univerzitetsko-klinički centar Niš.

Piroćanci su u strahu, niko ne izlazi iz kuće, izjavio novinar Nenad Paunović, vlasnik portala Pirot Plus Online, prenosi N1.

Oko 19.30 sati, evakuisana je kompletna druga smjena u fabrici Tigar tajers i svi radnici su poslati kućama.

Paunović je kazao da se u rasponu od 30 kilometara, od Bele Palanke do Pirota, osjeća jak miris amonijaka, a da je vidljivost toliko slaba da su pojedini automobili sletjeli s puta.

"Kao da si u tunelu bez svjetala“, opisuje Paunović.

Zbog slabe vidljivosti su, kako ističe, zatvoreni i putni pravci, tako da se iz Pirota ne može izaći, niti se u grad može ući. Jedini alternativni pravac je, kako kaže, preko sela Ponor.

"Piroćanci su u strahu, niko da ne izlazi iz kuće“, ističe Paunović i dodaje da je oko 19.30 časova evakuisana i kompletna druga smjena u fabrici Tigar tajers i svi radnici su poslati kućama.

Paunović je, pozivajući se na informacije iz prijemnog odjeljenja Opšte bolnice u Pirotu, rekao da su četiri ekipe Hitne pomoći na terenu, da se osobe koje se žale na trovanje amonijakom stalno dovoze, i da je angažovano svo raspoloživo osoblje.

Iz MUP-a Srbije je prethodno saopšteno da je oko 17.30 časova, na dionici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mjesta Sopotski han, došlo do skliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio gas amonijak, i tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije gasa u atmosferu.

Iz MUP-a Srbije su apelovali na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje.

Takođe saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na auto-putu i magistralnom putu je u prekidu zbog slabe vidljivosti, a alternativni putni pravac je preko sela Ponor.

Bonus video: