Srbija: Zbog curenja amonijaka u Pirotu proglašena vanredna situacija

Zbog curenja gasa i velike koncentracije amonijaka u vazduhu 51 osoba je hospitalizovana sa simptimima trovanja

18518 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Screenshot/N1
Foto: Screenshot/N1

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je sinoć vanrednu situaciju u tom gradu u Srbiji, nakon što su kod mjesta Sopotski han iskliznula i upala u Nišavu dva vagona-cisterne na kompoziciji terentog voza koji je prevozio amonijak.

Kako je javio pirotski portal Plusonline.rs, zbog curenja gasa i velike koncentracije amonijaka u vazduhu 51 osoba je hospitalizovana sa simptimima trovanja, a zbog proglašenja vanredne situacije škole u Pirotu danas neće raditi.

Vasić je na konferenciji sa novinare saopštio da se u 20 vagona nalazio amonijak, kao i da je iz najviše dva vagona amonijak počeo da curi u vazduh i rijeku Nišavu.

Građanima je preporučeno da ne izlaze iz svojih kuća i ne uključuju klima uređaje.

Prema informacijama pirotskog portala, "s obzirom na mjesto gde je cisterna iskliznula iz šina", preporuka je da mještani Staničenja ne koriste vodu za piće, dok ne budu poznati rezultati analiza u toku dana.

U firmi Tigar a.d. je rečeno da su radnici sinoć iz treće smjene pušteni kućama, kao i da neće raditi prva smjena danas, ni stručne službe.

Zbog curenja gasa i velike koncentracije amonijaka iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu, a korišćenje vode iz izvorišta Medijana je privremeno obustavljeno, saopšteno je na sajtu grada Niša.

"Niški vodovod, odnosno Javno komunalno preduzeće 'Naisus' preduzima sve preventivne mere i redovnu kontrolu vode koju će od jutra kontrolisati i Institut za javno zdravlje", kazali su u niškoj Gradskoj kući.

U saopštenju se navodi da vodosnabdijevanje Niša nije ugroženo, jer su ostala izvorišta "izdašna", a rezerve vode u rezervoarima su dovoljne za dva do tri dana.

Bonus video: