NATO: Misija KFOR uklonila posljednje barikade na sjeveru Kosova

"Ova akcija je izvedena u skladu sa mandatom KFOR-a, zasnovanim na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine, sa ciljem obezbjeđenja sigurnog okruženja i slobode kretanje za korist svih zajednica koje žive na Kosovu"

6079 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od barikada u blizini sjevernog dijela Mitrovice, Foto: Reuters
Jedna od barikada u blizini sjevernog dijela Mitrovice, Foto: Reuters

Mirovna misija na Kosovu predvođena NATO-om (KFOR) danas je završila uklanjanje posljednjih nekoliko vozila koja su blokirala puteve na sjeveru Kosova, objavila je alijansa sa sjedištem u Briselu u saopštenju na svom sajtu.

Demontaža posljednjih barikada izvedena je razmještanjem inženjerijskih jedinica KFOR-a kod Dudinog krša i magistralnog puta kroz Srbovac, i obavljena je "brzo i na bezbjedan način kako bi bili izbjegnuti incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbjednost", navodi NATO.

"Ova akcija je izvedena u skladu sa mandatom KFOR-a, zasnovanim na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine, sa ciljem obezbjeđenja sigurnog okruženja i slobode kretanje za korist svih zajednica koje žive na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Uklanjanje barikada je, kako se navodi, uslijedilo poslije "intenzivnih napora" NATO-a i Evropske unije na smanjenju tenzija na sjeveru Kosova, uz ključnu podršku misija KFOR i EULEKS, koju predvodi EU.

"KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi sa punim i svakodnevnim sprovođenjem mandata, dobijenog od UN, doprinoseći bezbjednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana. NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, kao glavnu platformu za pronalaženje rješenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbjednosti širom regiona", piše u saopštenju NATO-a.

Na sjeveru Kosova lokalni Srbi su 29. decembra počeli da uklanjaju barikade koje su postavili na putevima 10. decembra, poslije hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Barikade su uklonjene pošto je Pantić prebačen iz klasičnog u kućni pritvor i nakon što je na slobodu pušten student Nikola Nedeljković, uhapšen u junu i osuđen za izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti.

Bonus video: