Dodik odlikovao Putina, Porfirija, Sinišu Mihajlovića...

Priznanje ruskom predsjedniku dodijeljeno je za "patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj"

8506 pregleda 21 komentar(a)
Dodik, Foto: Shutterstock
Dodik, Foto: Shutterstock

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik dodijelio je danas predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu Orden Republike Srpske na ogrlici.

Povodom 9. januara, Dana RS, ovo priznanje Putinu dodijeljeno je za "patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj".

"Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju", rekao je Dodik u Banjaluci na svečanosti dodjele odlikovanja.

Orden Republike Srpske je po rangu najviši orden u RS i može da bude na ogrlici ili na lenti.

Orden na ogrlici se dodjeljuje šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge, kao i ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Orden će Putinu, kako je navedeno, biti uručen naknadno, prilikom prvog susreta Dodika i Putina.

Svečanosti dodjele odlikovanja prisustvovali su najviši zvaničnici RS, kao i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

U Banjaluci je danas polaganjem vijenaca palim borcima na groblju Sveti Pantelija počela manifestacija obilježavanja neustavnog Dana RS, a za 16 časova najavljena je svečana akademija.

Centralna svečanost održaće se sjutra u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud BiH je osporio 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim.

Porfirije odlikovan Ordenom RS na lenti, odlikovanje i Slobodanu Stankoviću sa američke 'crne liste'

Dodik je danas Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovao patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija.

Patrijarh Porfirije, kako je navedeno, odlikovan je za "pastirsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj".

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem posthumno je odlikovan Siniša Mihajlović, srpski fudbaler i trener.

Istim ordenom odlikovan je i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu Milovan Bojić, za, kako je navedeno, neizmjernu podršku za otvaranje kardiohirurgije na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Ordenom zastave odlikovan je i direktor Univerzitetske dječje klinike "Tiršova" u Beogradu Siniša Dučić, kao i preduzetnik, osnivač i direktor regionalne kompanije "Integral-inžinjering" iz Laktaša Slobodan Stanković.

Stanković je prije par mjeseci stavljen na američku crnu listu zbog korupcije.

Dodik je povodom Dana RS uručio još desetine odlikovanja domaćim i stranim javnim ličnostima iz oblasti kulture i nauke, kao i sportistima, zdravstvenim radnicima, studentima i učenicima.

Bonus video: