U Srbiji potvrđeni prvi slučajevi malih boginja

Kako prenosi RTS, direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom poslednje epidemije

3399 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Srbiju su stigle male boginje. Prvi slučajevi potvrđeni su kod troje djece, uzrasta do godinu i po dana. Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro, piše RTS.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovnović kaže da je naša referentna labaratorija u Torlaku potvrdila na uzorku uzetom od troje djece i jedne odrasle osobe iz Smedereva prisustvo morbila.

„Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju a nakon par dana i pojave ospi. Četiri dan prije nego što se pojave ospe osoba je visoko infektivna kao i četiri dana poslije pojava osipa je takođe infektivna i može je prenijeti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su djeca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju djecu“, poručila je Jovanović.

Kada je riječ o obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji ona je najniža u posljednjem periodu, i struka je najavljivala da je epidemija na pragu. Ona bi trebala da iznosi preko 95 odsto što u Srbiji nije slučaj.

„Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je riječ o uzrastu dece do dvije godine, dok je kod djece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno“, navela je Jovanović.

Kako prenosi RTS, direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom poslednje epidemije.

Osim malih boginja u Novom Pazaru se pojavila mononukleuza kod djece školskog uzrasta, tako da se i to prati, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Bonus video: