Dodik o rezolucii Evropskog parlamenta: Poziv na uvođenje sankcija je znak nemoći

"Zbog politike koju vodim nije stradao niko, BiH nije invalidnija nego što bi inače bila, evropski put nije doveden u pitanje, nije doveden u pitanje njen teritorijalni integritet, pa me živo zanima šta je inspirisalo evroparlamentarce da predlože jednu takvu mjeru"

4954 pregleda 9 komentar(a)
Dodik, Foto: predsjednikrs.net
Dodik, Foto: predsjednikrs.net

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da donošenje rezolucije u Evropskom parlamentu, kojom se EU poziva da mu uvede sankcije, predstavlja "znak nemoći“.

"To je uvijek znak nemoći, a ne nadmoći, kako se pokušavaju predstaviti kažnjavanja politički nepodobnih država ili pojedinaca", izjavio je Dodik za novinsku agenciju Srna.

On je ocijenio da se i u Evropskom parlamentu "umjesto politike dijaloga i pokušaja razumijevanja drugih i drugačijih, javlja politika sankcionisanja“.

"Zbog politike koju vodim nije stradao niko, BiH nije invalidnija nego što bi inače bila, evropski put nije doveden u pitanje, nije doveden u pitanje njen teritorijalni integritet, pa me živo zanima šta je inspirisalo evroparlamentarce da predlože jednu takvu mjeru", naveo je Dodik.

Dodao je da Evropski parlament ima pravo da izglasa šta god što smatra da je korisno, ističući da to ne znači "ni da je svrsishodno niti korisno“.

Evropski parlament danas je usvojio rezoluciju, kojom se EU poziva da uvede sancije Dodiku i drugim visokorangiranim zvaničnicima RS, zbog, kako je navedeno, "secesionističke retorike i postupaka u BiH, uključujući i obilježavanje praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim”.

"Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savjesti, da poštujem sve pravne akte Republike Srpske i BiH. Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen, jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima", zaključio je Dodik.

Bonus video: