Vlada Hrvatske pokušava da obuzda “divljanje cijena”

Vlasti u Hrvatskoj u sukobu sa preduzetnicima zbog poskupljenja nakon prelaska sa kune na euro

12949 pregleda 12 komentar(a)
Kupci na Dolac pijaci u Zagrebu 14. januara, Foto: Rojters
Kupci na Dolac pijaci u Zagrebu 14. januara, Foto: Rojters

Hrvatska vlada i preduzeća su u zavadi dok trgovci odbacuju mjere usmjerene protiv povećanja cijena nakon uvođenja eura i tvrde da je inflacija razlog poskupljenja.

Cijene su skočile čim je Hrvatska zamijenila kunu eurom 1. januara, budući da su trgovci zaokružili cijene u novoj valuti.

Usljed toga vlada je 5. januara preduzela mjere protiv trgovaca, upozoravajući ih da će uvesti novčane kazne, ukinuti energetske subvencije ili povećati poreze ukoliko ne vrate cijene na nivo prije uvođenja eura, prenosi agencija Rojters.

euro
foto: REUTERS

Udruženje trgovaca je odbacilo optužbe vlade, tvrdeći da njihovi članovi ne povećavaju cijene zbog profita već zbog rasta troškova sirovih materijala i energije.

Hrvatska, sa godišnjom inflacijom na 10,8 odsto, prošle godine je prijavila jednu od najvećih inflatornih stopa u EU, podsjeća britanska agencija.

Martin Evačić iz trgovačkog sektora Hrvatskog udruženja poslodavaca kazao je da su cijene skočile samo za mali broj proizvoda.

”Cijene su u 2022. porasle za 15 do 20 odsto. One sigurno nijesu skočile u periodu konverzije”, kazao je Evačić za hrvatske medije. “Mislim da se ovdje ne radi o ratu između vlade i trgovaca, ovo je pritisak vlade i njena potreba da učini nešto kako bi obuzdala inflaciju”, kazao je on.

Međutim Igor Vujović, predsjednik Hrvatskog udruženja potrošača, kazao je da su potrošači suočeni sa rastom cijena od pet do 20 odsto dnevno, u zavisnosti od proizvoda. “Cijene divljaju”, kazao je on za Rojters.

Susjedna Slovenija, koja je prva od istočnih EU država uvela euro 2007, takođe je zabilježila rast inflacije od 7 do 8 odsto nakon ulaska u eurozonu, ali je u roku od tri mjeseca uspjela da je smanji.

Nakon dvije nedjelje pojačanih kontrola, hrvatski inspektori su utvrdili da je oko 40 odsto preduzeća neopravdano povećalo cijene i kaznili su ih sa 234 000 eura. Kazne za kompanije su 26 000 eura i do 1 090 eura za pojedinačne trgovce.

”Konzum” i “Lidl”, dva vodeća prehrambena lanca u Hrvatskoj, navela su u odvojenim saopštenjima da nijesu povećavali cijene nakon 1. januara.

Međutim, u trenutku da se bore da izađu na kraj sa rastom troškova života, potrošači su takođe primijetili razliku. “Primijetio sam rast cijena hrane”, kazao je za Rojters Zagrepčanin Domagoj Bregant. “To je problem jer je hrana veoma skupa u odnosu na moju sadašnju platu”.

Pojedini opozicioni lideri kritikovali su vladu zbog uvođenja eura u vrijeme visoke inflacije i energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, a da pritom nijesu dovoljno reformisali ekonomiju.

Vlada je dugo promovisala prednosti upotrebe eura, tvrdeći da će to ojačati ekonomiju, unaprijediti klimu za investitore i učiniti Hrvatsku otpornijom za spoljašnje šokove.

Bonus video: