Hil: U Stejt departmentu bilo mnogo onih koji su voljeli Jugoslaviju

"Bilo je mnogo onih koji su uživali u toj zemlji, koji su voljeli Jugoslaviju i njen narod. Takvi nisu bili spremni da vide kako se ona urušava", naveo je Hil

9913 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube/Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube/Glas Amerike

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je u američkom Stejt departmentu bilo mnogo zaljubljenika u Jugoslaviju koji nisu bili spremni za njen raspad.

U intervjuu za novi broj Nedeljnika, koji će sjutra biti objavljen u štampanom izdanju, Hil je rekao da je u američkoj administraciji bilo mnogo onih koji su se bavili Jugoslavijom i među njima "mnogo jugonostalgičara".

"Bilo je mnogo onih koji su uživali u toj zemlji, koji su voljeli Jugoslaviju i njen narod. Takvi nisu bili spremni da vide kako se ona urušava", naveo je Hil.

Hil je govorio i o svom odrastanju u Jugoslaviji, o svom prvom poslu u američkoj administraciji - 1978. godine u Beogradu, o svom angažmanu 1990-ih.

"I prije no što sam došao ovdje poslom, moj stav je bio da treba da postoji cjelokupno rješenje, a ne da jedna po jedna republika, poput domina, napušta Jugoslaviju. Smatrao sam da treba održati veliku konferenciju o tome kako će Jugoslavija izgledati", kazao je Hil.

Bonus video: