Đilas: SSP podržava istragu protiv Varheljija

Đilas dodaje da Stranka slobode i pravde je godinama upozoravala, bila čak i kritikovana zbog toga što je javno ukazivala i opominjala Evropsku uniju da ne okreće glavu od urušavanja osnovnih načela EU, vrijednosti i principa, naročito vladavine prava i pravne države, slobode medija i slobodnih i demokratskih izbora

3287 pregleda 3 komentar(a)
Đilas, Foto: Screenshot/Youtube
Đilas, Foto: Screenshot/Youtube

Snažno podržavamo inicijativu Evropskog parlamenta da se pokrene istraga protiv evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija zbog toga što, kako je u inicijativi rečeno, „namjerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji“, navodi Dragan Đilas, predsjednik SSP, a saopštava ta stranka.

Kako dodaje, Stranka slobode i pravde je godinama na to upozoravala, bila čak i kritikovana zbog toga što je javno ukazivala i opominjala Evropsku uniju da ne okreće glavu od urušavanja osnovnih načela EU, vrijednosti i principa, naročito vladavine prava i pravne države, slobode medija i slobodnih i demokratskih izbora.

„Na žalost, trebalo je da prođu godine i izgubi se dragocjeno vrijeme da bi se pokazalo da smo bili u pravu, da Srbija zbog toga ne samo da stagnira, već ide i u suprotnom pravcu od pravca eurointegracija, za šta najveću cijenu plaćaju njeni građani“, smatra Đilas.

On, kako prenosi Danas, ispred Predsjedništva SSP zaključuje da je ovakav odnos pojedinih evropskih zvaničnika doveo do razočarenja dijela građana koji su se godinama zalagali za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

„Sada je prilika da EU drugačijim odnosom prema Srbiji pokaže spremnost da podrži i pomogne razvoj demokratije i slobode u našoj zemlji. Takav pristup bi nesumnjivo povećao broj onih koji žele da Srbija krene putem eurointegracija i poboljšanja kvaliteta života svih njenih građana“, navodi on.

Bonus video: