Osmani i Turković: Put ka EU i NATO svih šest zemlja neophodan za stabilan Zapadni Balkan

Treba da se izdignemo iznad dnevnih, partijskih i nacionalističkih tendencija, da se pomirimo, da pružimo ruku i da se krećemo naprijed, svih šest zemalja, narodi svih šest zemalja, u bolju, stabilnu i bezbjednu perspektivu. To nam nude samo EU i NATO", rekao je Osmani

4514 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministri spoljnih poslova Sjeverne Makedonije i BiH, Bujar Osmani i Bisera Turković, ocijenili su danas u Skoplju da nema stabilnog Zapadnog Balkana dok svih šest zemlja regiona ne budu na nepovratnom putu ka Evropskoj uniji i NATO.

"Mislim da je vrijeme da se države, narodi na Zapadnom Balkanu pomire, da prihvate realnost u kojoj se nalazimo i da produžimo put ka članstvu u EU i NATO, svih šest zemalja, jer to je jedina alternativa za stabilan i prosperitetan region", rekao je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Turkovićevom.

On je to rekao odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da je to politički klub čiji je interes samo lični i postavlja političke zahtjeve koji se odnose na nacionalni identitet i teritorijalne zahtjeve.

"Nažalost, još uvijek ima političara svugdje u regionu koji još jašu na talasu, na temama iz prošlosti, temama iz istorije, na govoru mržnje. Ne aludiram sada na vaše pitanje. Međutim, generalno", rekao je Osmani.

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije je rekao da je regionu potreban novi pogled i kao primjer naveo francusko-njemački konflikt, koji je, kako je rekao, bio jedan od najžešćih konflikata sa posljedicama za oba naroda, ali su danas Francuska i Njemačka veliki prijatelji i partneri u EU.

"Mislim da je to ono što mi ovdje u regionu treba da napravimo. Da se izdignemo iznad dnevnih, partijskih i nacionalističkih tendencija, da se pomirimo, da pružimo ruku i da se krećemo naprijed, svih šest zemalja, narodi svih šest zemalja, u bolju, stabilnu i bezbjednu perspektivu. To nam nude samo EU i NATO", rekao je Osmani.

On je istakao da "Sjeverna Makedonija snažno podržava teritorijani integritet i suverenitet BiH, kao i evroatlantsku perspektivu BiH, osuđujući sve secesionističke tendencije u BiH".

Osmani je ministarki spoljnih poslova BiH čestitao na dobijanju kandidatskog statusa i rekao da Sjeverna Makdonija nudi da sa tom zemljom podijeli svoje iskustvo za dalji tok sprovođenja reformi i postizanje kriterijuma za otvaranje pregovora za članstvo.

Sjeverna Makedonija, dodao je, daje snažnu podršku i evroatlantskoj integraciji BIH.

"Kao posljednja članica NATO možemo da u ovom dijelu pomognemo u dijeljenju iskustava i reformskih aktivnosti i ohrabrujemo BiH da produži tim putem budući nema alternative za stabilan i prosperitetan region već samo da sve zemlje regiona kreću na put ka EU i ka NATO", rekao je Osmani.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je rekla da su Sjeverna Makdonija i BiH žrtve regionalnih kretanja koja utiču na njihov brz napredak ka EU.

Ona je istakla da BiH želi regionalnu saradnju u okviru Berlinskog procesa sa ciljem da naše povezivanje ubrza približenje cijelog regiona EU. "Mislim da nema potrebe za dupliranjem onog što odlično radimo i što daje rezultate", rekla je Turković.

"Sjeverna Makedonija je za nas bitan međunarodni partner, članica NATO, od koje očekujemo i imamo podršku za naš napredak ka punopravnom članstvu. Nema stabilnog Balkana dok sve zemlje regiona ne budu na nepovratnom putu ka EU i bez čvrstog NATO kišobrana", rekla je Bisera Turković.

Bonus video: